Sviestinis citrinų keksas

2024-11-18 Autorius justina.paliusyte

Sviestinis citrinų keksas
Citrininiu glajumi padengtas keksas pasižymi minkšta ir puria tekstūra, kurią suteikia sviesto ir kiaušinių pagrindas. Subtilus citrinos aromatas praturtina skonį, o saldus glajus suteikia papildomo saldumo ir šiek tiek rūgštumo balanso. Šis keksas yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam desertui, tiek šventiniam stalui – universalus ir lengvai paruošiamas kepinys, kurį galima pagardinti mėgstamais priedais, pavyzdžiui, riešutais ar džiovintais vaisiais.

Redaktorės Vaidos komentaras - kartais nieko daugiau nesinori, tik gabalėlio gardaus ir minkšto kekso prie puodelio gardžios arbatos. O jeigu vistik norisi kažko daugiau, į kekso tešlą galima įmaišyti priedų. Čia labai gerai derėtų razinos, šokolado gabalėliai ar jūsų mėgstami smulkinti riešutai. Glajų galima gaminti ir be kiaušinio baltymo, tiesiog iš citrinos sulčių ir cukraus pudros. 

Ingredientai

    • Miltai: 300 g
    • Sviestas: 200 g (kambario temp.)
    • Cukrus: 200 g
    • Kiaušiniai: 4 vnt. (kambario temp.)
    • Kiaušinio tryniai: 1 vnt. (baltymą atidėti)
    • Citrinos: 1 vnt.
    • Kepimo milteliai: 1 arb. š.
    • Vanilinis cukrus: 1 arb. š.
    • Sviestas: 1 valg. š. (formai ištepti)
    Glajui:
    • Kiaušinio baltymai: 1 vnt.
    • Citrinos sultys: šiek tiek
    • Cukraus pudra: pagal saldumo poreikį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais dubenyje.
  2. 2. Sviestą sudėti į plakimo dubenį ir plakti iki purios masės.
  3. Reklama
  4. 3. Prie sviesto įmušti kiaušinius ir įdėti papildomą kiaušinio trynį.
  5. 4. Taip pat įberti šaukštą cukraus ir šaukštą miltų. Viską išplakti.
  6. 5. Bebaigiant plakti sudėti likusius miltus, cukrų ir vanilinį cukrų. Įtarkuoti citrinos žievelę ir dar kartą viską gerai išplakti.
  7. 6. Kekso formą ištepti riebalais ir supilti visą paruoštą tešlą.
  8. 7. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros ir keksą kepti apie 30-40 min. Mediniu pagaliuku patikrinti ar iškepė.
  9. 8. Glajui dubenėlyje suplakti kiaušinio baltymą, cukraus pudrą ir šiek tiek citrinos sulčių.
  10. 9. Iškepusį keksą išimti iš formos, pilnai atvėsinti ir aplieti paruoštu glajumi.
  11. 10. Pjaustyti ir lepintis!
Sviestinis citrinų keksas
Receptų autorė justina.paliusyte
Cukinijų keksas su aguonomis ir šokoladiniu glaistu
(4)
Cukinijų keksas su varškės sūriu
(1)
Šokoladinis migdolinis keksas
(3)