Ko gero dauguma yra valgę arba bent jau girdėję apie lydytą sviestą, kuris dar kartais yra vadinamas valytu sviestu arba ghi (nors ghi ir valytas sviestas šiek skiriasi spalva ir skoniu). Ghi sviestas nuo senų laikų yra naudojamas indų virtuvėje, o pastaruoju metu pradėtas naudoti ir vakarų virtuvėse. Šis lydytas sviestas neturi pieno ir baltymų (dėl to vadinamas valytu), tai faktiškai gryni riebalai, todėl ghi dūmo taškas (temperatūra, kurioje riebalai oksiduojasi, ima degti ir tampa pavojingi mūsų organizmui) yra labai aukštas - 200 C (o įprasto sviesto - 175 C). Kadangi ghi svieste yra pašalti baltymai, jis tinka filo tešlos sluoksniams sutepti, gaminti graikiškus patiekalus - gaminiai bus traškūs, kadangi pieno baltymai nesusigers į tešlą. Ghi sviestas yra labai kvapnus ir skanus ir tai tikriausiai yra svarbiausias dalykas.
Tam kad pasigamintumėte gerą ir skanų ghi sviestą, reikia kokybiško sviesto. Be abejonės, geriausiai būtų sviestą pasigaminti namie (turint savo karvutę), bet neturint tokių galimybių, ieškome kitų išeičių. Esu įsitikinusi, kad ghi yra geriausia gaminti iš naminio nepasterizuoto pieno grietinėlės sviesto. Blogiausia yra tik vienas dalykas, kurį puikiai apibūdina situacija, kai man beverdant ghi sviestą užsuko draugė, kuri atrodė itin išsigandusi: "O kas pas tave nudvėsė?". Hmm, sviestas.. Nuo tos akimirkos ghi gaminu iš pasterizuoto pieno grietinėlės sviesto, bet jį stengiuosi išsirinkti geresnės kokybės.
Irūna
Atsakyti