labai šaltas riebus natūralus pienas: 80 mililitrų (geriau iš kaimo, tinka ir pieno ir grietinėlės mišinys arba gryna grietinėlė)
citrinos sultys: 1,5 šaukštelio
česnakas: 1 skiltelės
malti baltieji pipirai: 0,25 šaukštelio (tinka ir juodi)
aliejus: 180 mililitrų (jeigu alyvuogių, tai reikėtų maišytų perpus su neutraliu, aš renkuosi tik neutralų)
smulki jūros druska: 0,5 šaukštelio
Recepto paruošimas
1. Pastebėjimas: Plakimui Jums tikrai prireiks elektrinio rankinio plakiklio, nes rankine šluotele tikrai neišplaksite.
2. iš pradžių aukštesniame inde (kad mažiau taškytųsi) sumaišome šaltą pieną, citrinų sultis, trintą česnaką bei pipirus. Didžiausiu plakiklio pajėgumu plakame maždaug 30 sekundžių, kol suputos bei pieno tūris šiek tiek padidės (jei plakame gryną grietinėlę, paplakame ją, kol pasidarys puri, bet nesutirštės).
Reklama
3. Tuomet nenustojamai plakdamos didžiausiu pajėgumu, labai lėtai, pradžioj po mažą lašelį įpilame aliejaus, pieno masė su kiekvienu lašu turėtų pradėti tirštėti. Aliejaus kiekį vis didiname. Labai plona srovele, neskubėdamos supilame visą, kol majonezas sutirštės ibeitaps purios, vientisos tekstūros. Nesistengiame visko padaryti per greit, kol suplaksime, prireiks šiek tiek laiko.
4. Po to pagal skonį pagardiname druska, parūgštiname, jei dar norisi (aš šiek tiek skaninu dar ir žiupsneliu cukraus). Kiti gamindami dar tokį nuspalvina burokėlių, špinatų sultimis, ciberžolės milteliais ir panašiai.
5. Patiekiame kambario temepratūros. Saugome šaltai, gali būti vartojamas iki 7 dienų (atvėsintas sustingsta lyg kastinys). Mėgaujamės!:)
6. Pastebėjimas: Begaminant šį majonezą gali pasirodyti kiek viskas per sudėtinga, ypač kai plaki plaki, o pienas netirštėja, todėl labai rekomenduoju su grynu parduotuviniu pienu net nerizikuoti, o naudoti pieną iš kaimo. O jeigu plakdamos gryną grietinėlę ją netyčia perplakame beveik iki sviesto (su nedideliu kiekiu taip gali atsitikti labai greit), ne bėda, pradėjus varvinti aliejų, viskas labai greit susitvarko.