Saldžiarūgštis pomidorų padažas su razinomis, abrikosais ir paprikomis

2024-09-14 Autorius Sniegena

Saldžiarūgštis pomidorų padažas su razinomis, abrikosais ir paprikomis
„Saldžiarūgštis pomidorų padažas su razinomis, abrikosais ir paprikomis“ – tai tikra skonio bomba, kurioje susipina saldumas, rūgštumas ir subtilus aštrumas. Pagrindinis šio padažo ingredientas – pomidorai, kurie ne tik suteikia sodraus skonio, bet ir yra labai naudingi žmogaus organizmui. Pomidorai yra turtingi antioksidantų, tokių kaip likopenas, kuris mažina širdies ligų ir tam tikrų vėžio rūšių riziką. Jie taip pat yra geras vitamino C, K, kalio ir folio rūgšties šaltinis, padedantis stiprinti imunitetą, gerinti odos būklę ir reguliuoti kraujospūdį. Džiovinti abrikosai ir razinos prideda natūralų saldumą ir suteikia patiekalui papildomos tekstūros bei skonio niuansų. Abrikosai yra puikus skaidulų, vitaminų A ir E šaltinis, o razinos padeda gerinti virškinimą dėl savo didelio skaidulų ir antioksidantų kiekio. Šis padažas puikiai tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų ar net kaip priedas prie makaronų.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Pomidorus galima pakeisti konservuotais pomidorais, tačiau natūralūs, švieži pomidorai suteiks intensyvesnį skonį.
  • Vietoje džiovintų abrikosų galima naudoti džiovintas slyvas arba spanguoles, kurios suteiks daugiau rūgštumo.
  • Jei nepatinka razinos, galima jas pakeisti džiovintomis vyšniomis ar smulkiai pjaustytais džiovintais obuoliais.
  • Čili pipirus galima praleisti, jei nenorite aštrumo, arba pakeisti juos aštriais paprikos milteliais.

Patiekalo gaminimo patarimai

Kad padažas būtų dar sodresnis, galite jį virti ilgiau, kol skysčio kiekis sumažės perpus. Krakmolas padažui suteikia tirštumo, todėl svarbu jį tinkamai ištirpinti šaltame vandenyje prieš įpilant į karštą padažą, kad nesusidarytų gumulėlių. Be to, svarbu naudoti aukštos kokybės actą, nes jo skonis tiesiogiai veikia galutinį patiekalo skonį.
Reklama

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Privalumai:
  • Aukštas antioksidantų kiekis (likopenas, vitaminas C).
  • Suteikia organizmui skaidulų ir vitaminų.
  • Palaiko širdies sveikatą ir mažina vėžio riziką.

Trūkumai:
  • Didesnis cukraus kiekis dėl pridėtinio cukraus ir džiovintų vaisių.
  • Gali būti per rūgštus žmonėms su jautria virškinimo sistema.

Kalorijos: 
  • Bendras kalorijų kiekis visam padažui: apie 1200 kcal.
  • Kalorijos vienoje porcijoje (apie 100 g): apie 80 kcal. 

Ingredientai

    • Pomidorai: 5 kg
    • Svogūnai: 1 kg
    • Saldžiosios paprikos: 2-3 vnt.
    • Čili pipirai: 3 vnt. (galima nedėti)
    • Cukrus: 400 g
    • Razinos: 100 g
    • Džiovinti abrikosai: 100 g
    • Druska: 3 v. š.
    • Česnakas: 1 galva
    • Actas: 1/2 stiklinės
    • Krakmolas: 3 v. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pomidorai, svogūnai, paprikos (ir čili pipirai, jei pasirinksite juos naudoti), abrikosai bei razinos bus sumalami mėsmale, kad būtų sukurta vientisa konsistencija.
  2. 2. Į gautą masę įpilamas cukrus ir druska, viskas gerai išmaišoma ir virinama ant vidutinės ugnies apie 30 minučių, kol suminkštės visi ingredientai.
  3. 3. Po to, kai praėjo 30 minučių, suberiamas susmulkintas česnakas ir supilamas actas. Krakmolas yra atsargiai ištirpinamas šaltame vandenyje ir įmaišomas į padažą, nuolat maišant, kad nebūtų gumulėlių.
  4. 4. Padažas yra kaitinamas iki užvirimo, o tada dar karštas supilstomas į iškaitintus stiklainius.
  5. 5. Stiklainiai su padažu yra sandariai uždaromi ir sustatomi vėsioje, tamsioje patalpoje, kad padažas išsilaikytų ilgiau.
  6. 6. Skoniu šis padažas primena Uncle Bens saldžiarūgštį padažą.
  7. 7. Santrauka: „Saldžiarūgštis pomidorų padažas su razinomis, abrikosais ir paprikomis“ – tai patiekalas, kuriame susipina sveiki ir maistingi ingredientai, kaip pomidorai, abrikosai, razinos ir paprikos. Šis padažas yra puikus priedas prie įvairių patiekalų, o jo paruošimas yra gana paprastas. Jis suteikia daug naudos sveikatai dėl savo sudėtyje esančių antioksidantų ir vitaminų, tačiau svarbu kontroliuoti suvartojamą kiekį dėl pridėtinio cukraus kiekio.
Bearnaise sauce - Berno padažas
(1)
Ravioli padažas iš sviesto
(3)