Naminis saldintas sutirštintas / Kondensuotas pienas

2020-04-23 Autorius Hungry Bae

Naminis saldintas sutirštintas / Kondensuotas pienas
Manau, kad visos žinome tą jausmą, kai randi superinį pyrago receptą ir taip nori jį čia ir dabar pasigaminti, bet jam reikia kondensuoto pieno… 

Kartais pagalvoju, kad jei gaučiau po eurą kiekvieną kartą, kai randu įdomų receptą, tačiau recepte prašoma sutirštinto pieno, kurio, be abejo, aš niekada neturiu ir turiu bėgti į parduotuvę, jau būčiau milijonierė. Na gerai, gal šiek tiek ir perdedu, bet jausmas tikrai erzinantis, nes tomis tingiomis dienomis, kai to pyrago labiausiai norisi, aš visada sėdžiu su chalatu, šlepetėmis ir meldžiuosi, kad niekas nepaskambintų į duris. Ką jau kalbėti apie ėjimą į parduotuvę… 

Tačiau štai ir gera žinia sumąsčiau pasigaminti saldinto sutirštinto pieno namuose! Ir laikau sukryžiavus pirštus, kad šis paprastas receptas pasiektų visus tokius kaip ir aš - niekad neturinčius kondensuoto pieno...

Man labiausiai patinka, kad sutirštintam pienui pasigaminti reikia vos 2 ingredientų! Žinoma, jei norite išskirtinesnio skonio, šaukštelis vanilės pastos tikrai jį suteiks. Galite įdėti ir šaukštelį sviesto, jei norisi riebesnio ir labiau kreminio saldinto kondensuoto pieno (bet to tikrai neprireikia). 

Pagal šį receptą pienas gaunasi visiškai toks kaip ir parduotuvėje. Jei norite labiau kreminės spalvos – pavirkite ilgiau, jei tikitės tokio, kaip skardinėje – prireiks maždaug 35 minučių. Jei norite pasigaminti vieną skardinę, teks dvigubinti ingredientus. Sandarioje taroje pienas gali išsilaikyti kelias savaites ir ilgiau. Pabandykite ir jūs. 

Ingredientai

    • riebus pienas: 450 mililitrų (min. 3,5% riebumo)
    • cukrus: 140 gramų
    Pasirinktinai:
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • vanilės pasta

    Recepto paruošimas

  1. 1. Supilame pieną ir cukrų į gilų nedidelį puodą su nelimpančia danga.
  2. 2. Ant silpnos ugnies šildome (neverdame!) pieną su cukrumi, kol cukrus ištirps.
  3. Reklama
  4. 3. Cukrui ištirpus padidiname ugnį iki kol pienas ims virti. Sumažiname ugnį.
  5. 4. Ant silpnos ugnies verdame 30-40 minučių (priklausomai nuo puodo, man užtrunka maždaug 35minučių) ir stengiamės nemaišyti! (Maišant pienas gali imti kristalizuotis)
  6. 5. Pienas turi nuvirti maždaug per pusę, tapti kreminės spalvos ir šiek tiek sutirštėti. Pienui verdant susidaro putos, jas nugriebiame šaukštu, o ant kraštų likusių pieno baltymų sankaupų neliečiame ir neįmaišome atgal į verdantį pieną.
  7. 6. Nuimame nuo ugnies ir leidžiame atvėsti. (Dabar galime įdėti sviesto, jei norisi, o pienui atvėsus įdėti ir vanilės ekstrakto).
  8. 7. Nesijaudinkite, pienas turi būti skystokas, po kelių valandų šaldytuve jis sutirštės. Atvėsusį pieną supilstome į stiklainius ir laikome šaldytuve. Skanaus!
  9. 8. Pastebėjimas: Dar vieną labai įdomų kondensuoto pieno receptą radau youtube (rusų kalba), bet dar neišmėginau. Gal Jums pasirodys įdomu ir Jūs išmėginsite greičiau už mane.


Varškinė pynė su riešutais
(5)
Pipiriniai meduoliai - be galo aromatingi ir labai primena grybukus!
(1)