Obuolių pyragas su varške ir aguonomis

2017-12-02 Autorius Jurgittos receptai

Obuolių pyragas su varške ir aguonomis
Obuolių pyragas su varške ir aguonomis – tai labai gardus desertas, kuriame susijungia sultingų obuolių, švelnios varškės ir traškių aguonų skoniai. Pyrago pagrindas, pagamintas iš paprastų ingredientų, yra puikus pagrindas šiam pyragui, kadangi yra pakankamai tvirtas išlaikyti varškės įdarą. Obuoliai suteikia pyragui natūralaus saldumo ir gaivumo, o varškė – švelnumo ir kreminės tekstūros. Aguonos prideda šiek tiek riešutų skonio ir malonaus traškumo, kuris suteikia pyragui išskirtinumo.

Redakcijos komentaras - nurodyti produktų kieki skirti kepti 22–24 cm skersmens formai.
Nenorite pyrago su obuoliais? Pabandykite juos pakeisti kitais vaisiais, pavyzdžiui kriaušėmis, slyvomis ar nektarinais. 
Pyrago gabalėlis prie gardžios arbatos ar kavos puodelio tikrai pradžiugins kiekvieną. 

Ingredientai

    Tešlai:
    • Sviestas: 180 g.
    • Majonezas arba grietinė: 1,5 valg. š.
    • Cukrus: 2 valg. š.
    • Druska: žiupsnelis
    • Miltai: ~2,5-3 stikl.
    Aguonų įdarui:
    • Pienas: 125 ml.
    • Manų kruopos: 1 valg. š.
    • Cukrus: 70 g.
    • Aguonos: 100 g.
    • Sviestas: 1 valg. š. (minkštas)
    Varškės įdarui:
    • Varškė: 500 g.
    • Kiaušinių tryniai: 3 vnt.
    • Sviestas: 75 g (minkštas)
    • Pienas: 3 valg. š.
    • Krakmolas: 3 valg. š.
    • Citrinos sultys: iš 1 vnt.
    • Cukrus: 120 g.
    • Vanilinis cukrus: 1 arb. š.
    • Obuoliai: 3 vnt. (nedideli)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinti ir į jį suberti cukrų su druska. Maišyti tol, kol cukrus ištirps. Atidėti kol sviestas atvės.
  2. 2. Kai sviestas atvės, įmaišyti majonezą (ar grietinę). Suberti miltus ir užminkyti minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą. Palaikyti ten kol bus paruošti įdarai.
  3. 3. Aguonų įdarui pieną su cukrumi užvirinti nedideliame puode, suberti manų kruopas ir maišant išvirti skystą manų košę. Į paruoštą košę sudėti sviestą, suberti aguonas ir gerai išmaišyti. Atidėti kol atvės.
  4. 4. Varškės įdarui varškę pertrinti per sietelį. Į dubenį su varške sudėti kiaušinių trynius, suberti cukrų, vanilinį cukrų, sudėti sviestą ir viską gerai išplakti plakikliu. Sudėti krakmolą, supilti citrinos sultis, pieną ir šaukštu gerai išmaišyti.
  5. 5. Išimti tešlą iš šaldytuvo. Kepimo formoje rankomis ištiesti tešlą taip, kad pasidengtų formos dugnas ir kraštai. Tuomet pakaitomis dėti varškės bei aguonų įdarus juos truputį pamaišant.
  6. 6. Obuolius perpjauti per pusę (nulupti nebūtina), išimti sėklalizdžius. Obuolio žievelėje padaryti įpjovimus išilgai. Pjauta puse žemyn išdėlioti obuolius ant pyrago įdaro, truputį įspaudžiant.
  7. 7. Orkaitę įkaitinti iki 190 C ir pyragą kepti apie 40 min. Prieš pjaustant svarbu leisti pyragui pilnai atvėsti, kad įdaras sukietėtų.
Obuolių pyragas su varške ir aguonomis
Obuolių pyragas su datulėmis
(1)