Iškepti burokėliai orkaitėje - daugeliui jau nėra naujiena, bet tikrai dar ne visi yra tai mėginę. Kiti sako, kam čia taip daryti, tai išvis nesąmonė.
Bet labai gerai pamenu, kai pirmą kartą paragavau, man taip patiko jų skonis... Tada pradėjau mąstyti, kodėl senovėje jų niekas nekepdavo, o tik virdavo. Gi net bulves kepdavo (ir dabar kepa) įvyniotas į foliją, o va su burokėliais taip nedarė... Atsakymo taip ir nesugalvojau. :)
Šiai dienai pats greičiausias būdas - pirkti vakuume esančių virtų burokėlių. Šaltibarščiams perkame paruoštus tarkuotus burokėlius.
Marinuotų burokėlių taipogi galite rasti su skirtingais pagardais. Bet kepti... tiesiog būtina patiems!
Tad kodėl reikia kepti, o ne virti?
Mano pačios patirtimi – burokėliai išlieka daug saldesni ir sodresnio skonio, o jų sultys taip pat išlieka burokėlio viduje. Keptus burokėlius aš labai mėgstu panaudoti įvairioms
salotoms - mano pačios mėgiamiausios su rukola, avinžirniais bei ožkos sūriu. Kažkas itin paprasto, bet nuostabaus skonio. Jie idealiai tinka ir su kitais sūriais,
užkandžiams arba net mišrainei. Burokėliai man pačiai yra tokie gardūs, kad galiu juos valgyti su šlakeliu kokybiško alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.
Kepant burokėlius yra tik vienas aspektas į kurį reikia atkreipti didelį dėmesį - jų dydis. Kuo turimas burokėlis yra didesnis (mažų rasti parduotuvėje ganėtinai sudėtinga) - tuo automatiškai ilgiau jis keps. Standartinio dydžio burokėlis kepa maždaug 90-120 minučių. Jeigu burokėliai dideli ir gaila laiko, tada juos perpjauname perpus arba net į keturias dalis ir suvyniojame kiekvieną atskirai. Pagardų galima ir visai nedėti, bet jeigu norisi, galima drąsiai įdėti šlakelį aliejaus, prieskonių, žolelių ir eksperimentuoti.
Ar burokėlis jau yra iškepęs, reiktų patikrinti šakute arba peiliu. Po numatyto kepimo laiko įduriame – ir jeigu tai padaryti lengva, mūsų burokėlis paruoštas. Jeigu stringa - reikia pakepti ilgiau.
Reklama
Nėra būtina orkaitėje kepti vien burokėlius. Kai kuriems tai gali pasirodyti ganėtinai brangus elektros švaistymas. Todėl galima juos įdėti kartu kepant pyragui arba kitam kepiniui. Iškepusius burokėlius ganėtinai lengva nulupti tiesiog stipriai patrinant jį pirštais ar tiesiog pasinaudojus peilio pagalba. Iškepusius burokėlius galima laikyti šaldytuve maždaug 7 dienas.