Raudonoji (rooibos) arbata yra raudonoji žolelių arbata, kuri yra pagaminta iš fermentuotų siauralapio raibsteglio (Aspalathus linearis) lapų. Toks augalas yra Pietų Afrikoje augantis krūmas. Daugybė žmonių pasaulyje mėgaujasi raudonąja arbata - jiems tai nuostabi alternatyva žaliajai arba juodajai arbatai. Galite įsigyti ir nefermentuotos žalios rooibos arbatos.
Raudonoji arbata iš savęs pasižymi saldžiu, subtiliu bei tuo pačiu sodriu skoniu. Joje galima rasti antioksidantų, tai yra vienas iš faktų, kuris paaiškina šios arbatos naudą sveikatai.
Medicalnewstoday.com pateikė įvairius galimus rooibos arbatos privalumus, taipogi apžvelgė šios arbatos paruošimo subtilybes.
7 priežastys, kodėl raudonoji arbata gali būti naudinga žmogaus sveikatai
Raudonosios arbatos poveikio tyrimai šiai dienai dar yra gana riboti. Bet, remiantis jau atliktais tyrimais, raudonosios arbatos nauda gali apimti šiuos 7 dalykus.
1. Raudonojoje arbatoje nerasite kofeino
Rooibos arbatoje nerasite kofeino, tad ji bus nuostabus pasirinkimas nėščiosioms, vaikams arba jautriai į kofeiną reaguojantiems žmonėms.
Nors kofeinas taipogi gali teikti naudos sveikatai, ne visi gali jį saugiai vartoti. Kofeinas gali trukdyti užmigti, stiprinti nerimą arba sukelti tokį fizinį poveikį kaip smarkus širdies daužymasis ar net gana didelis nervingumas.
Kofeino rasite tiek juodoje, tiek žaliojoje arbatoje, ir žinoma kavoje. Raudonoji arbata yra tiesiog tobula alternatyva tiems kas nori mažinti suvartojamo kofeino kiekį arba apskritai jo išvengti savo kasdienybėje.
Reklama
2. Raudonoji arbata iš savęs pasižymi ganėtinai mažu taninų kiekiu
Raudonojoje arbatoje yra randamas itin mažas kiekis taninų. Taninai - natūraliai susiformuojantys junginiai, kurie būna aptinkami daugybėje augalinio maisto produktų, taip pat įskaitant tiek juodą, tiek žalią arbatą, tiek raudoną vyną.
Taninai trukdo žmogaus organizmui įsisavinti geležį, o ypač tą geležį, kurios yra augaliniame maiste.
Kaip parodė dar 2013-aisiais atlikti tyrimo rezultatai, dalyvių, kurie gėrė 6 puodelius raudonosios arbatos kiekvieną dieną 6 savaites, geležies įsisavinimui jokio neigiamo poveikio nebuvo.
3. Raudonojoje arbatoje rasite antioksidantų
Rooibos arbatoje galima rasti daugybė antioksidantų, žaliajame jos variante antioksidantų yra daugiau nei raudonajame. Itin svarbu pabrėžti tokius arbatoje esančius antioksidantus kaip kvercetinas bei aspalatinas.
Antioksidantai yra labai svarbūs kiekvieno žmogaus sveikatai, nes padeda apsaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio organizmo ląstelėms.
Su gyvūnais atlikti raudonosios arbatos tyrimo rezultatai parodė, kad tokia arbata gali padėti pagerinti antioksidantų padėtį kepenyse.
Su žmonėmis atlikti tyrimai parodė, kad vartojantiems rooibos arbatą organizme pakyla antioksidantų lygis, bet šis poveikis yra gana nežymus ir gana greit išblėsta.
Bet reiktų pažymėti, kad kitas tyrimas parodė - raudonoji arbata neturi jokios įtakos antioksidantų kiekiui kraujyje.
4. Raudonoji arbata taip pat gali būti naudinga kiekvieno žmogaus širdžiai
Antioksidantai yra svarbūs, jeigu norisi palaikyti širdies sveikatą, tad rooibos arbata gali būti naudinga širdies bei kraujagyslių sistemai. Ji taipogi gali padėti palaikyti tinkamą cholesterolio lygį.
Reklama
Dar 2011-ais atlikto tyrimo metu 40 žmonių, esančių širdies bei kraujagyslių ligų rizikos grupėje, kiekvieną dieną 6 savaites išgerdavo po 6 raudonosios arbatos puodelius kiekvieną dieną.
Laikotarpio tyrimo pabaigoje visiems dalyviams žymiai sumažėjo mažo tankio lipoproteinų (kitaip vadinamo "blogo" cholesterolio) lygis bei išaugo aukšto tankio lipoproteinų (kitaip vadinamo "gero" cholesterolio) lygis, palyginus su kita tiriamųjų grupe.
Raudona arbata taip patogi gali gerinti širdies būklę slopindama angiotenziną konvertuojantį enzimą (ACE), kuris įprastai didina žmogaus kraujospūdį. Ganėtinain nedidelės apimties tyrimas parodė, kad raudonoji arbata padėjo blokuoti ACE veiklą prabėgus vos 30-60 minučių nuo jos išgėrimo.
5. Raudonoji arbata taip pat galimai padės kontroliuoti diabetą
Raudona arbata taip pat gali padėti diabetu sergantiems žmonėms sukontroliuoti cukraus kiekį kraujyje bei tokiu būdu mažinti įvairių komplikacijų riziką.
Keletas atliktų turimų su gyvūnais parodė, kad raudonoje arbatoje egzistuojantis antioksidantas aspalatinas turi potencialo sukontroliuoti diabetą.
Aspalatinas taipogi gali padėti diabetu sergantiems žmonėms mažinti kraujagyslių uždegimo bei aterosklerozės riziką. Šie 2 veiksniai turi įtakos širdies problemų vystymuisi.
Diabetu sergantys žmonės rizikuoja NET nuo 2 iki 4 kartų dažniau mirti nuo įvairių širdies ligų, nei tie kurie šia liga neserga, tvirtina Amerikos širdies asociacija (AHA).
Tyrimas taip pat parodė, kad aspalatinas gali padėti malšinti kraujagyslių uždegimą, kuris atsiranda dėl didelio cukraus kiekio kraujyje.
Rooibos arbatoje aspalatino nėra labai daug, bet daugiau jo yra nefermentuotoje žaliojoje arbatoje.
6. Raudonoji arbata teigiamai prisidės prie svorio kontrolės
Raudonoje arbatoje nėra kalorijų, todėl tai labai tinkamas gėrimo pasirinkimas norintiems sulieknėti arba tiems, kurie tiesiog nori palaikyti savo esamą sveiką svorį.
Kaip rodo dar 2014-ais atlikto tyrimo rezultatai, raudona arbata taipogi gali prisidėti prie žmogaus svorio reguliavimo didindama leptino kiekį. Leptinas yra toks hormonas, kuris pade sureguliuoti žmogaus suvartojamo maisto kiekį. Jis pasiunčia signalus žmogaus organizmui, kai jam jau visiškai pakanka maisto.
Tas pats tyrimas taipogi parodė, kad raudonoji arbata pristabdo naujų riebalų ląstelių formavimąsi bei paskatina žmogaus medžiagų apykaitą.
Kiti raudonosios arbatos privalumai:
Kai kurie žmonės, kurie nuolat vartoja šią arbatą, tvirtina, kad raudonos arbatos gėrimas taip pat padeda gydyti šias egzistuojančias problemas:
• alergiją
• dieglius, aštrų skausmą;
• virškinimo sutrikimus;
• nemigą;
• psichinės sveikatos ligas;
• prastą apetitą.
Tiesa, reikia pažymėti, kad mokslinių įrodymų, kurie patvirtintu tokį raudonosios arbatos poveikį gydant šiuos sutrikimus, bent jau kol kas nėra.
Raudonosios arbatos lengvai galite įsigyti ir įprastose parduotuvėse, ir internetu.
Reklama
O dabar papasakosiu kaip skaniai ją pasiruošti ir vartoti. :)