Nors galima pagalvoti, kad balandėlius gamina tik lietuviai, bet juos taip pat ruošia rusai, lenkia, baltarusiai ir ukrainiečiai, taip pat Kaukazo tautos. Iš tiesų pats principas visur yra labai panašus, tik skiriasi naudojama mėsa ir prieskoniai.
Man asmeniškai vieni iš skaniausių balandėlių yra mano pažįstamos armėnės Loros balandėliai. Ji gaminama į mėsos faršą įmaišo savo namų gamybos "Khmeli suneli" prieskonių, o į kunkuliuojantį padažą įdeda kvapiųjų pipirų ir dar kažko - niekaip nesugebėjau neįkalbėti išduoti savo paslapties (sakė nusineš į kapus).
Šį kartą Jums pateikiu mano namų receptą, kurį paveldėjau iš mamos ir močiučių. Iš jų išmokau balandėlius patiekti su karštomis virtomis bulvėmis, jas apliejus pomidorišku balandėlių sultiniu; šakute bulvės yra sutraiškomos tiesiog lėkštėje ir šitaip mėgaujamės skanaus padažiuko prisigėrusia bulvių koše - itin gardu. Mano šeimoje kiti dar labai mėgsta ant balandėlių užsidėti grietinės po šaukštą (man jo nereikia). Kefyras - fantastiškas gėrimas prie šio patiekalo, nieko nėra skaniau. O vietoje salotų prie balandėlių skonio labai tinka marinuotos daržovės: agurkai, paprikos, čilės, aštriai marinuoti pomidoriukai, patisonai ar panašiai.
Jeigu niekada negaminote balandėlių, neišsigąskite - pagaminamas ganėtinai paprastas; darbo maždaug pusvalandis. Kepimo ir troškinimo po dangčiu maždaug 45 minutės, o rezultatas nudžiugins kiekvieną išalkusį žmogų.
Gardesni balandėliai apkepinti iš dviejų pusių, bet tokiu atveju rizikuojate juos suplėšyti bei prarasti jų estetinį grožį. Aš pati įprastai renkuosi nevartyti balandėlių - nejudindama kepinu iš vienos pusės, paskui pilu vandens ir toliau troškinu dar pusvalandį.
Pirkdama visados pasirenku plonų lapų nedidelius du kopūstus, įprastai to užtenka 28-30 vienetų balandėlių pagaminti. Su mažesniu kiekiu net verta prasidėti, nes juk niekados nebūna balandėlių per daug. Dar pažiūriu, kad kopūsto lapai prie koto būtų kuo mažiau susiraukšlėję, o lapų viršunėlės natūraliai blizgėtų lyg padengtos celofanu. Tokių kopūstų lapai gana lankstūs bei neplyšta į juos vyniojant įdarą.
Iš mano asmeninės patirties, maždaug 50 procentų "vaikų tautos" mėgsta balandėlius, o likusi dalis - išvynioja mėsą ir pastumia kopūstą į šalį. Bet alkani vaikai niekada nelieka, jeigu ant stalo patiekti balandėliai.
Reklama
Pagaminimui reikia turėti didelę (maždaug 28 centimetrų skersmens) keptuvę su dangčiu (aš pati asmeniškai vienu sykiu kepu dvejose keptuvėse), 3,5-5 litrų puodą su dangčiu (kuriame tilptų jūsų kopūstas), kulinarines žnyples, mažiuką puodą ryžiams virti ir nedidelį dubenėlį faršui.
Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 28 balandėliai.
Laima
Atsakyti
Agnė
Atsakyti
Bobute
Atsakyti