Rūkytos lašišos ir Goudos sūrio kišas

2021-01-18 Autorius Skanauk su Aušra

Rūkytos lašišos ir Goudos sūrio kišas
Prancūziškasis kišas tai tarsi pyragas, kuris turi tešlos pagrindą, įdarui yra naudojamas kiaušinių ir grietinėlės arba pieno plakinys, sumaišytas su sūriu, žuvimi, mėsa, daržovėmis. Jis tikrai gali būti valgomas bet kuriuo paros metu, bet kokia proga. Skanus tiek šiltas, tiek jau atvėsęs. Galite valgyti vieną arba su salotomis.

Kišo pagrindą aš gaminau pati, bet jei nesinori to daryti, galima nusipirkti šaldytos tešlos. Aš tikrai rekomenduočiau tešlą gamintis patiems, nes ją pagaminti gana paprasta ir neužima daugybės laiko.

Pirmiausia pagrindą reikia pakepti vieną, nes jei kepsite iš karto kartu su įdaru, pagrindo vidus gali palikti neiškepęs. Kai kepsite pagrindą, uždedame kepimo popierių, o ant jo vieną saują sausų pupų arba žirnių. Jie yra reikalingi dėl svorio, kad tešla neišsikeltų.

Man pačiai norėjosi kuo lengvesnės tekstūros įdaro, tai naudojau neriebią avižų grietinėlę. Vietoje jos tinka ir sojų, ryžių, arba įprastinė neriebi grietinėlė.

Sūrį pasirinkau naudoti Goudos, bet tinka ir čederis, olandiškas, ožkos sūris arba kitas sūris.

Nepadauginame druskos, nes kiek aš pastebėjau vienos rūkytos lašišos būna sūresnės, o kitos mažiau sūrios.

Gaminant buvo naudojama 24 centimetrų skersmens apvali tartų forma.

Ingredientai

    Kišo pagrindui:
    • kvietiniai arba balti speltos miltai: 1,5 stiklinės (215 gramų)
    • sviestas: 100 gramų (arba margarinas)
    • ledinis vanduo: trečdalio stiklinės (50 gramų)
    • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    • džiovintas čiobrelis: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    Lašišos įdarui:
    • kiaušiniai: 4 (maži)
    • neriebi grietinėlė: 200 mililitrų (naudoju avižų 16% riebumo)
    • rūkyta lašiša: 150 gramų (stambiai supjaustyta)
    • tarkuotas Goudos sūris: trijų ketvirtadalio stiklinės
    • švieži krapai: 3 valgomųjų šaukštų
    • druska: žiupsnelio
    • juodieji pipirai: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kišo pagrindas: Dideliame inde sumaišome miltus, čiobrelius, cukrų, druską ir nedideliais gabaliukais supjaustytą sviestą.
  2. 2. Tada rankomis arba šakute sutriname iki smulkių žirniukų.
  3. Reklama
  4. 3. Įpilame vandens. Su mentele arba rankomis suformuojame rutulį (neminkome). Palaikome šaldytuve 15 minučių.
  5. 4. Po to įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  6. 5. Kepimo formą ištepame sviestu. Iš tešlos iškočiojame apskritimą ir jį perkeliame į kepimo formą. Palyginame kraštus. Dugną subadome šakute.
  7. 6. Tada ant viršaus uždedame kepimo popierių ir suberiame žirnius arba kitas sunkesnes kruopas dėl svorio (kitu atveju tešla gali išsikelti į viršų). Kepame maždaug 15 minučių.
  8. 7. Lašišos įdaras: Tuo metu pasiruošiame įdarą. Dubenyje lengvai išplakame kiaušinius, supilame grietinėlę, pagardiname druska bei pipirais.
  9. 8. Iš orkaitės išimame kišo pagrindą. Nuimame kepimo popierių su žirniais. Supilame įdarą.
  10. 9. Ant viršaus uždedame lašišos gabaliukus, užbarstome sūrį bei krapus.
  11. 10. Kepame orkaitėje maždaug 30-35 minutes. Skanaujame!
  12. kišas su lašiša ir sūriu
  13. 11. Rekomendacija: Daugiau lašišos receptų rasite: Lašišos receptai.
  14. kišas su rūkyta lašiša
Lašišos kepsniai orkaitėje su daržovėmis - trijų rūšių salotomis
(1)
Lašišos seviche (seviče)
(1)