Šokoladinis grikių pyragas

2020-04-09 Autorius Raudona virtuvė

Šokoladinis grikių pyragas
Šiandien galvojau gaminti troškinį, nes tokius patiekalus dažniausiai gaminu. Grikiai labai derinasi su vištiena, brokoliais, kitomis daržovėmis. Truputį įdomiau būtų blyneliai. Bet man taip norėjosi kažko saldaus, šokoladinio.. ir tuomet kilo mintis apie šokoladinį grikių pyragą.

Pyrago sudėtis ganėtinai sveika - nėra miltų, cukraus. Skonis drėgnas ir sunkus, nepurus, ir kas man be protiškai patinka - labai šokoladinis. Pyragui ruoštis reikės bent prieš pusdienį, o geriausiai būtų jau iš vakaro, nes naudosim mirkytus/ brinkintus grikius. Juos užmerkiame su 1,5 karto didesniu kiekiu vandens.

Labai svarbu, kad neperkeptume pyrago! Jei kepsime per ilgai, jis išsausės, o mums reikia, kad vidus būtų dar drėgnas. Žinodama, kaip realybėje visgi skirtingai kepa mūsų visų orkaitės, sakau, aš kepiau 30 minučių, bet jūs stebėkite, gal prireiks 35, o gal tik 25 minučių.

Pyrago saldumas yra ties kritine saldumo riba – jis visai nesaldus. Todėl smaližiai gali drąsiai medaus (ar kito mėgstamo saldiklio) kiekį dauginti net ir iš trijų kartų.

Šokoladinis grikių pyragas – labai sotus, todėl jo užteks vos gabalėlio.

Norint eksperimentuoti, pyragą perpjovus galima pertepti kremu, arba į tešlą įmaišyti riešutų, razinų – ir jums taip pat pavyks pats skaniausias šokoladinis grikių pyragas!

Ingredientai

    • grikiai: 340 gramų (sverti sausus) – naudojau Dobele ekologiškus grikius
    • riešutų sviestas: 100 gramų – aš naudojau Orivego su kakava, bet galite naudoti įprastą, mėgstamą riešutų sviestą
    • bananai: 3 (geriausia, jei labai sunokę, galite sunaudoti pernokusius)
    • kokosų aliejus: 75 gramų – naudojau AmritaPlanet kokosų aliejų
    • medus: 50 gramų – jei mėgstate saldžiai, galite didinti ir iki 150 gramų
    • kiaušiniai: 1 
    • kakava: 80 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • juodasis šokoladas: 100 gramų
    Pyrago papuošimui:
    • juodasis šokoladas: 100 gramų
    • kokosų pienas: 50-80 mililitrų – naudojau BioNaturalis – galima keisti grietinėle

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš vakaro (ar bent prieš pusdienį) užmerkiame grikius. 340 gramų grikių užpilame maždaug 500 mililitrų vandens. Paliekame išbrinkti.
  2. 2. Grikius susmulkiname blenderiu iki vientisos masės, taip pat sutriname bananus. Jei norisi įvairesnės tekstūros, sutriname tik dalį grikių, likusius sudedame sveikus, netrintus.
  3. Reklama
  4. 3. Šokoladą ištirpiname.
  5. 4. Visus pyrago ingredientus sumaišome: tirpintas šokoladas, smulkinta grikių masė, kiaušinis, medus, kokosų aliejus, kepimo milteliai, trinti bananai, riešutų sviestas, kakava, druska. Gausime klampią masę.
  6. 5. Sukrečiame ją į kepimo popieriumi išklotą atsegamą torto formą.
  7. 6. Kepame 180 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 30 minučių.
  8. 7. Ištirpdome šokoladą su kokosų pienu (arba grietinėle) iki vientisos masės. Užpilame ją ant iškepto pyrago viršaus.
  9. šokoladinis grikių pyragas
  10. 8. Skanaus!
  11. prapjautas šokoladinis grikių pyragas
  12. 9. Rekomendacija: Daugiau šokoladinių pyragų receptų rasite: Šokoladiniai pyragai.
Šokoladinis grikių pyragas