Velykinis vaisių pyragas

2018-03-15 Autorius Baking Secrets

Velykinis vaisių pyragas

Ingredientai

     Tešlai:
    • miltai: 175 gramų
    • minkštas sviestas: 175 gramų
    • cukrus: 175 gramų
    • džiovinti vaisiai: 150 gramų (razinos, vyšnios ar pan.)
    • kiaušiniai: 3
    • maišyti prieskoniai: 1 šaukštelio (cinamonas, kardamonas ar pan.)
    • kepimo milteliai: 1 šaukštelio
    • tarkuota citrinų žievelė: iš 2 vnt.
    • tarkuota apelsino žievelė: iš 1 vnt.
    Įdarui ir papuošimui:
    • marcipano masė: 450 gramų
    • kiaušiniai: 1 (aptepimui)
    • abrikosų džemas: 2 šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pamatuojame visus ingredientus bei sudedame į maišymo indą. Maišome, kol masė taps vienaltisa. Išklojame 18 centimetrų gilią apvalią kepimo formą su kepimo popieriumi (patepame riebalais) bei sukrečiame pusę tešlos, išlyginame paviršių.
  2. 2. Tuomet marcipano masę padaliname į tris lygias dalis. Paimame trečdalį marcipano masės, iškočiojame iki formos dydžio bei uždedame ant tešlos, esančios kepimo formoje. Po to užpilame likusia tešla.
  3. Reklama
  4. 3. Tada kepame pyragą įkaitintoje iki 170 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 2 valandas arba kol iškils, paruduos bei bus kietas. Jei pyragas ima smarkiai ruduoti, pridengiame jį su folija. Iškepusį pyragą išimame bei paliekame atvėsti kepimo formoje.
  5. 4. Paskui kai pyragas visiškai atvės, aptepame jį truputį pašildytu abrikosu džemu (aš pati užmiršau tai padaryti, tačiau niekas nuo to nenukentėjo). Iškočiojame dar vieną marcipano dalį, apdengiame pyrago paviršių bei aštriu peiliu padarome kryžminius pjūvius. Iš likusio marcipano padarome 11 kamuoliukų.
  6. 5. Patepame pyrago paviršių plaktu kiaušiniu, išdėliojame kamuolius ant pyrago kraštų. Kamuoliukų viršų taip pat truputį patepame kiaušiniu bei dedame į karštą grilių (orkaitę), kad marcipanas apskrustų. Nepaliekame pyrago ilgam, kadangi marcipanas greitai dega, užteks keletos minučių. Skanaus!
  7. 6. Pastebėjimas: Pyragas daug gardesnis po keletos dienų. Kuo ilgiau jis pastovi, tuo tampa skanesnis.
  8. 7. Pastebėjimas: Šis klasikinis vaisių pyragas yra tapęs tradiciniu šventu Velykų pyragu (bent jau Anglijoje), bet iš pradžių šį pyragą savo mamoms dovanodavo tarnaitės, grįžusios namo Mamos dienos proga. 11 marcipano kamuoliukų simbolizuoja 11 apaštalų neskaitant Judo.
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
(2)