Virta višta petražolių padaže

2018-05-07 Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Virta višta petražolių padaže

Ingredientai

    • vištos: 1 (augintos namų sąlygomis, pirktos ne iš parduotuvės)
    • morkos: 1 (didelės)
    • saliero stiebai: 3
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • prieskoninės žolelės (kelios petražolės, čiobrelis ar kitos prieskoninės šakelės, lauro lapelis)
    • druska
    • juodųjų pipirų grūdeliai
    Padažui:
    • sviestas: 3 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 2 valgomųjų šaukštų
    • vištienos sultinys: ~400 mililitrų
    • riebesnė grietinėlė: 200 mililitrų
    • petražolės: puokštelės (~4 valgomųjų šaukštų susmulkintų)
    • druska
    • grūsti juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių išvalytą, švarią vištą įtriname druska bei pipirais (aš visada supjaustau paukštį porcijomis, palikdama visus kaulus). Dedame į puodą su morka, salierų stiebais, svogūnu (aš pati nuplaunu bei palieku jį su lukštais, tada būna gražesnė sultinio spalva), prieskoninėmis žolelėmis bei keliais pipirų grūdeliais. Užpilame vandeniu (dalį vandens galima keisti baltu vynu arba vištienos sultiniu. Virdama senus paukščius, aš niekada šitaip nedarau, bet šis patarimas gali praversti tiems, kurie naudoja silpnesnio skonio jaunus paukščius.) - jo turėtų būti maždaug 600 mililitrų, arba tiek, kad apsemtų paukštį. Jeigu reikia, papildomai lengvai pasūdome bei leidžiame vandeniui užvirti. Priklausomai nuo vištos dydžio bei amžiaus, ant silpnos ugnies virti reikia maždaug 2-4 valandas, esant reikalui, įpilti papildomą šlakelį vandens. Paukštis išverda tada, kai mėsą galite labai lengvai bei gražiai nuimti nuo kaulų. Aš kaimiškus paukščius visada verdu greitpuodyje - tai užima maždaug 1,5 val. laiko, o paveikta karštų garų, višta būna ypač minkšta bei sultinga.
  2. 2. Po to išvirus vištai, daržoves išmetame, sultinį perkošiame, o mėsą nuimame nuo kaulų. Jeigu norisi, didesnius gabalėlius galima pasmulkinti.
  3. Reklama
  4. 3. Padažas: Keptuvėje arba plačiame prikaistuvyje išlydome sviestą, sudedame miltus bei pakepame maždaug 60 sekundžių. Po truputį supilame sultinį bei padažą sukame, kad būtų vientisa masė. Supilame grietinėlę, išmaišome. Jeigu padažas jūsų skoniui gaunasi per tirštas, papildomai atskiedžiame jį sultiniu arba grietinėle, jeigu per skystas - truputį paverdame ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Pagardiname grūstais juodaisiais pipirais bei susmulkintomis petražolėmis. Paragaujame, jeigu norisi, papildomai pasūdome.
  5. 4. Kai jau padažas bus norimo skonio bei tirštumo, sudedame vištieną bei dar šiek tiek pašildome. Uždengiame bei paliekame kelioms minutėms, kad susistovėtų.
  6. 5. Po to patiekiame su bulvių koše - ji čia labai tinka. Skanaus!
  7. 6. Pastebėjimas: Kaip jau tikriausiai supratote, virtos vištos petražolių padaže receptas yra skirtas tiems, kurie gyvena kaime bei tiems, kurie palaiko glaudžius ryšius su ūkininkais. Kiemo paukščių mėsa yra žymiai kietesnė, per valandėlę orkaitėje jų tikrai neiškepsite (kaip tai būna su parduotuvine vištiena). Tačiau jeigu tokius paukščius lėtai išverdame arba ištroškiname, ir sultinio, ir mėsos skonis bus fantastiškas - tokio rezultato neįmanoma pasiekti su jokiais pirktiniais viščiukais.
  8. 7. Rekomendacija: Daugiau vištos receptų rasite: Vištos paruošimo receptai.
Pica su vištiena, rūkyta šonine ir obuoliais
(2)
Makaronai su grybų-vištienos padažu
(3)