Žuvis: Keptas ūsorius su grietinėlės - kaparėlių padažu

2023-09-14 Autorius WorldRecipes.lt

Žuvis: Keptas ūsorius su grietinėlės - kaparėlių padažu
ūsõrius (Barbus barbus), paprastàsis ūsõrius, karpinių (Cyprinidae) šeimos žuvis. Paplitęs Vakarų ir Vidurio Europos upėse. Kūno ilgis iki 85 cm, masė iki 4 kg (dažniausiai sugaunami 50–60 cm, 2–3 kg). Nugara ir šonai žalsvai gelsvi, pilvas šviesus. Žiotys apatinės. Turi 2 poras ūsų – burnos priekyje ir šonuose. Gyvena srauniose upėse su akmenuotu, žvirgždėtu dugnu. Minta moliuskais, vabzdžių lervomis, kirmėlėmis, rečiau žuvų ikrais, mailiumi. Subręsta 4–5 metais. Neršia 3–30 tūkst. ikrų porcijomis ant dugno gegužės–birželio mėnesiais. Lietuvoje dažnas Nemune, Neryje, Žeimenoje, Merkyje, Šventojoje, yra ir Kauno mariose. Mėgėjiškos žūklės objektas.

Ingredientai

    • ūsoriaus filė: 1 nedidelio (galima pakeisti karpiu)
    Marinatui:
    • svogūnai: 1
    • česnakas: 2 skiltelių
    • lauro lapai: 2
    • šviežiai malti pipirai
    • džiovintų čiobrelių lapeliai: žiupsnelio
    • Vorčesterio padažas: šlakelio
    Padažui:
    • grietinėlė: 120 mililitrų
    • kaparėliai: 1 valgomojo šaukšto
    • rudas cukrus: žiupsnelio
    • smulkintos petražolės: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia marinatui skirtus produktus susmulkiname. Aš pati šį kartą tai padariau su smulkintuvu.
  2. 2. Tada įtriname žuvies filė ir paliekame marinuotis keletui valandų.
  3. 3. Kepame orkaitėje, supjaustę gabaliukais, kol pilnai iškepa (nuolat tikriname, kepa ganėtinai greitai). Kepimo laikas priklausys nuo žuvies dydžio. Aš kepiau 180 laipsnių temperatūroje. Druską barstome prieš kepimą. Po kepimo apšlakstome citrinos sultimis.
  4. 4. Padažui kaparėlius patriname šakute. Sudedame viską į puodą ir užverdame.
  5. 5. Mes šį kartą valgėme su orkaitėje keptomis bulvėmis. Prieš kepant, supjaustytas bulves sudedame į dubenį, užpilame šiek tiek alyvuogių aliejaus, prieskoninės druskos ir gerai permaišome.
  6. 6. Viską patiekiame ir skanaujame!