Čimičiuri (chimichurri) - padažas iš susmulkintų žalumynų

2022-01-09 Autorius Segebutės užrašai

Čimičiuri (chimichurri) - padažas iš susmulkintų žalumynų
Čimičiuri (chimichurri) - tai Argentinos ir Urugvajaus tautinės virtuvės padažas pagamintas iš šviežiai smulkintų žalumynų. Jeigu reiktų 2-3 žodžiais apibūdinti tokį padažą, tai sakyčiau, kad tai "skonių ir vitaminų bomba". Ingredientai visiškai elementarūs, bet skonis nuostabus, tikrai vertas 10-15 minučių darbo išrankioti ir nuplėšyti petražolių bei kalendros lapelius. Taip pat šiam padažui galite naudoti raudonėlį, bet aš asmeniškai labiau mėgstu kalendrą.

Įprastai "Čimičiuri" yra patiekiamas prie mėsos arba žuvies kepsnių. Jautienos didkepsnis (steikas), ant grilio iškepta vištienos krūtinėlė, keptuvėje arba orkaitėje iškepti kiaulienos nugarinės kepsniukai, arba grilyje kepti šonkauliai - viskas bus nepaprastai skanu apliejus "Čimičiuri" padažu. Aš pati itin mėgstu keptą menkę su šiuo padažu - švelnus žuvies skonis kontrastuoja su "Čimičiurio" skonių bei aromatų puokšte: mmm tobulai skanu!

Vegetarams ir veganams šis padažas suteikia nepakartojamą gurmanišką patirtį su čiabatos duonos riekele - pamirkymui, itin skanu "Čimičiuriu" aplieti šviežio pomidoro griežinėlius, šviežią arba keptą cukiniją, kepto baklažano griežinėlius, orkaitėje iškepto moliūgo skilteles, blanširuotus (trumpai apvirtus) šparagus, avokado puseles ar kiaušinienę...

Taipogi "Čimičiurį" galite panaudoti kaip išankstinį marinatą mėsai bei baklažanams, prieš juos kepdami.

Esu "Čimičiurio" didžiulė gerbėja ir kelis kartus dėl savo tingėjimo nusipirkau šį padažą buteliukuose - ateityje šios klaidos daugiau nebedarysiu ir visiškai nepatariu kitiems. Toks padažas skanus tik iš šviežių ingredientų, jokie konservavimo stebuklai neišsaugo "Čimičiurio" esmės.

Būtent šio recepto šaltinis: daugybė išmėgintų internetinių receptų, daugybė išragautų restoraniškų "Čimičiurių", viskas suderinta bei tikslinta pagal mano skonio receptorius. 

Pagaminimui reiks turėti maisto smulkintuvą, arba aš naudoju didelę lentelę, česnako traiškytuvą ir aštriabriaunį peilį, dar reikės dubens.

Gaunasi maždaug 450-500 mililitrų padažo.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • česnakas: 3-4 skiltelių
    • šalotai (askaloniniai česnakai); 1 (arba ketvirtadalis mėgstamo svogūno; galima visai nedėti)
    • citrinos: 1 (arba 100 mililitrų raudonojo vyno acto)
    • švieži frezno arba raudonieji halapenjo (jalapeño): 1 (arba 0,5 arbatinio šaukštelio sausų aitriosios paprikos miltelių)
    • rupi druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • šviežios petražolės (be kotelių): 50 gramų
    • šviežios kalendros lapeliai: 50 gramų (arba raudonėlis)
    • alyvuogių aliejus "Extra Virgin": ~50-100 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia susiruošiame visus ingredientus, kurių mums prireiks gaminant šį padažą.
  2. 2. Česnaką pertrinkite, šalotus ir čilę labai smulkiai supjaustykite.
  3. Reklama
  4. 3. Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite sultis.
  5. 4. Tuomet dubenyje sumaišykite pirmus 5 recepto ingredientus (naudokite tiek citrinos sultis, tiek žievelės tarkius), palikite maždaug 5 minutėms skoniams persisunkti.
  6. 5. Po to susmulkinkite petražoles ir kalendrą (arba raudonėlį). Šiuos žalumynus berkite į dubenį su marinuotais prieskoniais, viską apliekite aliejumi ir išmaišykite. Patiekite į stalą nieko nelaukdami.
  7. 6. Iš šviežių žalumynų paruoštas čimičiuri padažas išlieka šviežias maždaug 2-3 dienas, jei saugomas šaldytuve, bet pats skaniausias - pirmą dieną.
  8. 7. Patarimas: Čimičiuri padažui dar itin tinka įmaišyti 2-3 smulkintus šviežius lauro lapelius, jei rasite kur nupirkti būtent šviežius (sausi netinka).
  9. 8. Patarimas: Reguliuojame padažo tirštumą pagal savo skonius ir norus, tirštas (mažiau aliejaus) "Čimičiuri" gali būti naudojamas kaip užtepėlė, o skystesniu (daugiau aliejaus) apliejami lėkštėje išdėlioti keptos mėsos bei daržovių gabaliukai. Skanaus!
Čimičiuri (chimichurri) - padažas iš susmulkintų žalumynų
Čimičiuri (chimichurri) - padažas iš susmulkintų žalumynų
Romesco padažas
(1)
Medaus ir garstyčių padažas salotoms
(6)