Garnyras: Bulvių purée - piurė

2020-04-21 Autorius Segebutės užrašai

Garnyras: Bulvių purée - piurė
Negaliu šio patiekalo pavadinti bulvių koše, nes tai yra vadinana bulvių koše, gaminama visai kitaip.

Jei gamindama piurė negaunu aksominio purumo, reikiamos spalvos bei skonio - tai "skaityk" visai dienai nuotaika būna sugadinta.

Bulvių purée - mano pats mėgstamiausias patiekalas, kuris asocijuojasi su namų šiluma, jaukumu ir atsipalaidavimu. Kai grįžtu iš kokios kelionės po egzotiškus kraštus arba iš baliaus, prisiragavus daug įvairių skanėstų, vienintelis, ko kitą dieną trokšta mano skrandis, - tai bulvių purée, ir čia man niekaip nepakišit bile ko.

Toks garnyras pasižymi tuo, kad jis idealiai dera prie bet kokio kito patiekalo neužgesindamas jo skonio paletės. Aš pati serviruoju bulvių purée-piurė prie troškintų daržovių, mėsos kepsnių arba troškinių, taip pat balandėlių, salotų ir kitų patiekalų. Gerai pagaminta purée privalo būti be gumuliukų, nesprangi, nelipni - tokia tinka vaikučiams maitinti nuo 12 mėnesių amžiaus.
 
Savo viso gyvenimo virimo praktikoje pastebėjau, jog bulvių purée pagaminimui labiau tinka sultingos bolvės, kurių yra šiurkšti žievelė (kaip Yukon, Russet arba Idaho rūšys). Ir visai visai netinka raudonų arba glotnių lupenų, lipnios bulvės. Jei bulvių purée išplakta pakankamai skysta, tai servavimui jokio švirkšto nereikia terlioti: tik šast ir "pumpurėlis" nuslydo į lėkštę tiesiai nuo samčio. 

Paruošimui reikės turėti elektrinį plaktuvą (mikserį) ir plieninį puodą.

Ingredientai

    • stambios bulvės: 4-6 (~800 gramų)
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • sviestas: 70 gramų
    • pienas: 100 mililitrų (gali prireikti kiek daugiau)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulves nuskuskite.
  2. nuskustos bulvės
  3. 2. Tada nuplaukite šaltu vandeniu, supjaustykite smulkiais kubeliais.
  4. supjaustytos bulvės kubeliais
    Reklama
  5. 3. Dar kelis kartus perplaukite labai šaltu vandeniu. Esmė yra tame, jog reikia išplauti dalį bulvėse esančio krakmolo, jei vanduo šiltas, - bulvės pasidengs gličia plėvele bei krakmolas neišsiplaus.
  6. 4. Bulves vandenyje užvirinkite, pasūdykite ir, sumažinę liepsną iki mažos ir puodą pusiau pridengus dangčiu, dar pakunkuliuokite maždaug 20 minučių.
  7. verdamos bulvės supjaustytos kubeliais
  8. 5. Bulvės neturi pervirti. Paruoštas bulves pasmeigus peilio galiuku jos privalo būti itin minkštos, bet nesubyrėti.
  9. 6. Tolimesnis gaminimas vyksta dar neatšalusiame puode.
  10. 7. Išpilkite iš puodo vandenį ir į karštas bulves sudėkite sviestą ir supilkite 100 mililitrų pieno.
  11. 8. Pirmiausia neįjungto mikserio galais bulves sugrūskite kol jos pavirsta koše.
  12. sugrūstos bulvės su pienu neįjungtu mikseriu
  13. 9. Paskui įjunkite mikserį ir bulves plakite, jeigu reikia, pamažiukais vis pildami daugiau pieno.
  14. mikseriu išplaktos bulvės su pienu
  15. 10. Ideali buvių purée-piurė privalo būti ne skysta, bet pakankamai minkšta, tarsi plakta grietinėlė, be gumulėlių.
  16. 11. Patiekite ir skanaukite!
  17. 12. Norint pagardinti bulvių purée-piurė - galite pasirinkite vieną iš šių priedų (bet tai nėra būtina):
    - maždaug 30-50 gramų tarkuoto parmezano sūrio
    - 1 sutraiškyta česnako skiltelė (mano sūnaus ir vyro pats mėgstamiausias variantas)
    - 1 valgomasis šaukštas švelnaus skonio garstyčių
    - 1 virta bei sutrinta morka - suteiks purée oranžinių šlakelių, itin tinka prie keptos anties
    - 1 svogūnas, pakepintas aliejuje
    - 0,5 stiklinės smulkiai supjaustytų petražolių arba krapų
    - 0,5 stikinės smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų, laiškinio česnako arba porų
  18. 13. Rekomendacija: Daugiau garnyrų receptų rasite: Garnyrai.