Šparaginės pupelės padeda apsisaugoti nuo įvairiausių ligų, įskaitant vėžį, diabetą, širdies ligas, turi daug skaidulų, kurios kontroliuoja apetitą bei padeda sulieknėti, sako įvairiausi gydytojai. Be to, jie priduria, dažniausiai šias pupeles gali valgyti net kūdikiai ar senoliai, tik būkite atsargesni, jeigu turite arba turėjote akmenų šlapimtakiuose.
Pirmiausia, pabrėžia gydytojai, šparaginės pupelės padeda stiprinti kaulus: "Jose yra itin daug vitamino K, kuris stiprina kaulus. Vyresnio amžiaus žmonėms šparaginės pupelės - nuostabi osteoporozės prevencija. Vitaminas K padės išlaikyti tinkamą kaulų tankį, o lūžus kaulams skatins gijimą."
Beje, gydytojų žodžiais, labiausiai ištirta šparaginių pupelių nauda - tam tikrų vėžio formų gydymas bei vėžinių ląstelių plitimo po organizmą pristabdymas. "Reguliariai valgant šparagines pupeles, sumažėja rizika susirgti krūties, žarnyno ir prostatos vėžiu. Jose esantis vitaminas K mažina ir skrandžio, nosies ir gerklės vėžio riziką", - aiškina gydytojai.
Gydytojų teigimu, šios pupelės taipogi primažina diabeto riziką, padeda suvaldyti jo simptomus - jeigu per savaitę šparagines pupeles arba kitas ankštines daržoves valgysite ne mažiau nei 3 kartus, riziką susirgti diabetu sumažinsite 35 procentais
"Šparaginės pupelės turi žemą glikemijos indeksą, o tai reiškia, kad angliavandeniai yra pasisavinami palaipsniui, tad išvengiama staigaus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo arba sumažėjimo. Kaip pavyzdys, ryžių arba bulvių glikemijos indeksas yra apie 50-85, cukraus - 70, o šparaginių pupelių - tik 20", - teigia gydytojai.
Dar viena svarbi priežastis vartoti šią daržovę - galimybė greičiau pasisotinti, kas padeda lieknėti, be to, ją valgydami sulėtinsite alkio hormono išsiskyrimą, priduria žinovai.
"Šparaginės pupelės padeda apsaugoti širdį, sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat padeda suvaldyti metabolinį sindromą, kuris labai padidina insulto, širdies infarkto ir diabeto atsiradimo riziką", - vardija medikai.
Reklama
Jų žodžiais, šparaginių pupelių valgant 4 arba daugiau kartų per savaitę, širdies ligų rizika sumažės daugiau kaip 20 procentų. Maža to, jeigu kasdien jų suvartosite gerą saują, net 38 procentais sumažinsite išeminės širdies ligos riziką.
Taip pat, priduria gydytojai, šios pupelės palaiko sveiką virškinimo sistemą ir tausoja virškinamojo trakto gleivinę nuo pažeidimų.
Vis dėlto, pabrėžia gydytojai, reikėtų žinoti ir galimą šalutinį poveikį: "Oksalo rūgšties yra daugumoje žaliųjų daržovių. Ji gali kristalizuotis bei sudaryti akmenis šlapimo takuose. Valgydami šparagines pupeles, nepamirškite gerti kuo daugiau daug vandens. O jeigu turite arba turėjote akmenų šlapimtakiuose, prieš vartodami šparagines pupeles būtinai pasitarkite su savo gydytoju."
Be to, sako gydytojai, kad egzistuoja ir nedidelė alergijos tikimybė. Todėl, pajutę bet kokius alergijos simptomus, nebevalgykite šparaginių pupelių ir kreipkitės į medikus.
Tai kiek ir kaip reiktų virti šparagines pupeles? Šparagines pupeles - vos 6-8 minutes vandenyje ir 5-8 minutes garuose.
O šiandien dar pateiksiu Jums ir vieną savo labai pamiltą receptą su šparaginėmis orkaitėje. Itin rekomenduoju pasigaminti. Šparaginių pupelių receptas, kuris tinka ir kaip užkandis, ir kaip garnyras. Sūrio skonio traškios pupelės savo skoniu papuošia bet kurį patiekalą, reikalaujantį garnyro. Arba tiesiog jei norisi suvartoti daugiau daržovių, jos kuo nuostabiausiai tinka vietoje užkandžio.