Po vieno renginio kuriame visiems išviriau karšto šokolado, sulaukiau daug klausimų, kaip savo namuose paruošti, prilygstantį legendiniam skoniu, tobulai gardų desertą. Nors man atrodė, kad dar nesu šokolado meistrė, tad pasikonsultavau dar su trimis patyrusiais šokolado virėjais ir paruošiau džniausiai užduodamų klausimų rinkinį su atsakymais.
Pradėti reikėtų nuo to, kad karštąjį šokoladą galite paruošti sumaišydami šokoladą su vandeniu, pienu arba grietinėle. Vienos kavinės darbuotoja pripažįsta tik verdamą su grietinėle. Kuo riebiau tuo yra geriau. Skystą versiją ji pavadino šokoladiniu gėrimu. Taigi tai daugiau skonio ir požiūrio reikalas. Jeigu karštą šokoladą mėgstate tirštą, renkamės grietinėlę. Norisi skystesnės tekstūros? Puikiai tinka pienas. Atkreipiame dėmesį į žingsnius: gėrimą ruošiant iš šokolado plytelės arba skridinėlių, pirmiausia, privaloma užvirinti skystį. Antras žingsnis - nupylus tiek skysčio, kiek bus sunaudota šokolado, į jį sudedame susmulkintą šokoladą. Galiausiai reikia labai intensyviai išmaišyti ir palaipsniui supilti likusį skystį.
Ką reikėtų rinktis: plytelę šokolado, skridinėlius ar miltelius?
Vieno receptų žurnalo autorė teigė, kad karštą šokoladą ji savo namuose verda iš šokolado plytelės arba iš skridinėlių (angl. callets). Ji taip pat pažymi, kad karštas šokolado ir karšto pieno duetas yra nuostabus būdas palengvinti gerklės skausmą ir nuraminti kosulį.
Pagamintas iš miltelių, mano draugės nuomone, yra nepakankamai skanus, nes per skystas. Be to, jame dažnokai yra juntami milteliai. "Karšto šokolado milteliai įprastai savo sudėtyje turi pieno miltelių bei cukraus, tad nėra tokie riebūs, kaip šokoladas. Taip pat, jų sudėtyje yra specialių medžiagų tam, kad palengvintų miltelių tirpinimą. Gėrimą paruošti iš miltelių kur kas lengviau nei iš šokolado plytelės arba kalečių", pažymėjo ji.
Vienos kulinarijos studijos vadovas sutiko, kad šiam tobulam gėrimui ruošti verčiau pasirinkti juodąjį šokoladą, kuriame yra 60-80 procentų kakavos. Įdomu, kad karštąjį šokoladą galite pasigaminti net ir iš balto šokolado!
Kuo gardinti?
Ieškantys įdomesnių skonių gali išmėginti įvairiausius prieskonius - cinamoną, aitriąją papriką, kardamoną, tonkos pupeles, vanilę, maltą kavą, įvairiausias vaisių ir uogų tyres (mangų, pasiflorų, mėlynių, aviečių). Mano draugė priduria, kad vaikams itin patinka karštas šokoladas su spalvotais zefyriukais, kurie jame ištirpsta. O štai kitas draugas rekomenduoja intensyviam skoniui suteikti gaivių natų - saldųjį gėrimą paskaninti įvairiais džiovintais vaisiais.
Kaip atskirti, ar gėrimas kokybiškas?
Anksčiau minėtos kavinės darbuotoja teigia, kad dėmesį kreipti reikia į tekstūrą. Kokybiškai pagamintas karštasis šokoladas privalo būti vientisos masės, homogeniškas. Jame neturėtų jaustis gumuliukai arba milteliai.
Reklama
O dabar Jums keletas itin mano pamėgtų naminio karšto šokolado recepto, kurie tikrai nenuvils nei vieno!
Raimonda
Atsakyti