Kėdainių blynai su malta mėsa, kepti orkaitėje

2023-09-22 Autorius Gera virtuvė

Kėdainių blynai su malta mėsa, kepti orkaitėje
Esu visiškai, kad visi esate valgę kėdainių blynus su mėsa ir juos labai mėgstate. Bet bent jau man jie asocijuojasi su šiek tiek per dideliu riebalų kiekiu. Kad viso šito išvengti aš juos iškepu orkaitėje. Jie ne tik, kad neprisigeria visiškai nereikalinga riebalų, bet nepalieka abejonių iškepė mėsa tarp tų bulvių ar dar ne. Dar itin patogus dalykas tas, kad visus blynus iškepsime vienu kartu.

Labai įdomi šių blynų istorija. Tokius blynus Kėdainiuose pradėjo kepti už lietuvio ištekėjusi ir ten gyvenanti ukrainietė. Kai jau Kėdainiuose jie paplito, blynai buvo patiekiami "Nevėžio" restorane rengiamoje naujų patiekalų degustacijoje. Kėdainių blynams pavadinimą suteikė tuometinė Kėdainių visuomeninio maitinimo gamybos vedėja Gailutė Laukevičienė. Nors pati jų autorė ukrainietė Jekaterina Stravinskienė nebuvo visiškai paminėta. Šie blynai yra populiarūs ir pačioje Ukrainoje. Yra sakoma, kad pati Jekaterina perdavė savo sugalvotą receptą savo sesei gyvenančiai Ukrainoje. Šitaip blynai po truputį dar sovietiniais laikais išplito net tik Lietuvoje bet ir Ukrainoje bei Baltarusijoje. Ten jie vadinami "dyruny" (ukrainietiškai - "tarkuoti").

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • bulvės: 1 kilogramo
    • kiaušiniai: 2
    • malta mėsa: 500 gramų (naudoju kiaulienos faršą)
    • svogūnai: 1
    • 5 pipirų mišinys: pagal skonį (arba kiti jums patikantys prieskoniai mėsai)
    • druska
    • riebalai: kepimui (aš naudoju lydytą ghee sviestą)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia pasiruošiame faršą, sumaišome jį su smulkiai supjaustytu svogūnu.
  2. 2. Tada įberiame pipirų ir druskos.
  3. Reklama
  4. 3. Gerai išminkome ir paruošiame plonus 8- 9 paplotėlius.
  5. 4. Tuomet sutarkuojame bulves ir jeigu jos labai vandeningos nupilame susidariusį skystį.
  6. 5. Įmušame kiaušinius, įberiame druskos ir šakute paplakę kiaušinius, pilnai išmaišome.
  7. 6. Dedame po šaukštą bulvių tarkių į įkaitintą keptuvę paskleidžiame juos šiek tiek.
  8. 7. Taip užpildome visa keptuvę blynais, o ant viršaus sudedame mėsos paplotėlius. Dedame dar po šaukštą tarkio ant viršaus ir paskleidžiame taip, kad pilnai plonu sluoksniu uždengtume mėsą.
  9. 8. Pakepus vieną pusę, apverčiame blynus.
  10. 9. Per tą laiką, kol apkepa blynų antra pusė išimame skardą esančią orkaitėje ir įtiesiame kepimo popierių.
  11. 10. Ištepame riebalais ir pasidedame (tvirtai, kad nenuvirstų) šalia kepamų blynų.
  12. 11. Dedame apkeptus blynus į skardą.
  13. 12. Apkepame likusius blynus sunaudodami visa mėsą ir tarkius.
  14. 13. Įkaitiname orkaitę iki 195-200 laipsnių temperatūros.
  15. 14. Sudedame likusius apkeptus blynus į skardą ir įdedame į orkaitę, kad užbaigti jų visišką iškepimą.
  16. 15. Kepame maždaug 20 minučių arba kol blynai gražiai paruduos. Jeigu reikia vieną kartą apverčiame.
  17. 16. Patiekiame ir skanaujame!
  18. 17. Patarimas: Labai skanu patiekti su riebesne 40% Dvaro grietine, ją išlydant nedideliame puode. Jeigu bijote tokio didelio riebumo, įpilame į lydomą grietinę šiek tiek verdančio vandens.
  19. 18. Rekomendacija: Daugiau Kėdainių blynų receptų rasite: Kėdainių blynai.
Kėdainių blynai su malta mėsa, kepti orkaitėje

irma bivainyte

Mėsą galima pirma apkepti ir tik tada dėti. Taip daug greičiau.
Atsakyti
Receptas: Plikyti blynai
(5)