Keptas sūrio pyragas su šilauogėmis

2022-06-09 Autorius Skanauk su Aušra

Keptas sūrio pyragas su šilauogėmis
Man pačiai asmeniškai keptas sūrio pyragas su šilauogėmis visada asocijuojasi su vasara, gražiais ir šiltais orais. Deja, pastaruoju metu jie tikrai mūsų nelepino, tad laikas save pradžiuginti skaniu desertu!

Toks keptas sūrio pyragas yra tikrai nesunkiai pagaminamas. Jo gamyba užtrunka šiek tiek laiko, bet tikrai verta. Šį sūrio pyragą reikia per visą naktį palaikyti šaldytuve. Tiesą pasakius, sūrio pyragai man pačiai skaniausi būna po dviejų ar net trijų dienų. Žinoma, niekas tiek neišlaukia. Norisi jį valgyti kuo greičiau, nes skonis gi fantastiškas!

Man labiau patinka kepti mažesnius sūrio pyragus. Juos būna paprasčiau išimti iš kepimo formos, o ir niekas tikriausiai nepersivalgys.

Šio mano kepto sūrio pyrago tekstūra yra ganėtinai lengva, puri, nes be kreminio sūrio "Philadelphia" naudojau dar grietinę ir grietinėlę. Mūsų šeimai labai patiko šis derinys. Naudojau ganėtinai skystą grietinę. Iškepusio pyrago tekstūra yra ganėtinai minkšta, bet ne per daug kreminė. Jei norisi tvirtesnės tekstūros, galite įdėti daugiau kukurūzų krakmolo.

Tokius sūrio pyragus aš visada kepu kartu su vandens vonele. Pyrago kepimo formos apačią apvynioju su folija. Tada į kepimo skardą dar pripilu karšto vandens ir įdedu į orkaitės apačią. Vandens vonelė visada užgarantuoja, kad pyragas iškeps kremiškesnis ir kepant nesuskils. Kitu atveju, itin didelė tikimybė, kad valgysite praskilusį pyragą. Pati asmeniškai esu turėjusi tikrai liūdnos patirties, tad nuo tada visada tokius pyragus kepu su vandens vonele.

Uogas drąsiai galite naudoti ir kitokias, bet man su šilauogėmis tikriausiai skaniausia. Ant kepto sūrio pyrago nedėjau šilauogių džemo, bet jį šį kartą papuošiau su šviežiomis šilauogėmis, o valgant ant pyrago gabaliuko uždėdavau šilauogių džemo.

Keletas patarimų:
- Visi ingredientai privalo būti kambario temperatūros.
- Svarbiausia neperplakti sūrio pyrago. Naudoju tik paprastą šluotelę.
- Iškepusio sūrio pyrago vidurys privalo būti minkštas - jį pajudinus, viršus gali dar šiek tiek drebėti. Šonai jau turėtų būti sukietėję.

Ingredientai

    Pagrindui:
    • sausainiai: 180 gramų
    • sviestas: 50 gramų
    Įdarui:
    • kreminis sūris "Philadelphia": 400 gramų (2 pakelių)
    • riebi grietinė: 100 gramų (0,5 stiklinės)
    • riebi grietinėlė: 100 gramų (0,5 stiklinės)
    • kiaušiniai: 2 (M dydžio)
    • cukrus: 100 gramų (0,5 stiklinės)
    • kukurūzų krakmolas: 1,5 valgomojo šaukšto
    • citrinos sultys: 1-2 valgomųjų šaukštų
    • vanilinis cukrus
    Šilauogėms:
    • šviežios šilauogės (papuošimui)
    • šviežios arba šaldytos šilauogės: 1,5 stiklinės
    • cukrus: 1-2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pagrindas: Maisto smulkintuvu sausainius sutriname iki smulkių trupinių.
  2. 2. Supilame sviestą ir mentele išmaišome.
  3. 3. Tada į 18 centimetrų apvalios, atsegamos kepimo formos apačią įdedame kepimo popierių.
  4. kepimo forma su kepimo popieriumi
  5. 4. Suberiame sausainius į kepimo formą, šaukštu išlyginame, kad pagrindas būtų tolygus.
  6. sūrio pyrago pagrindas
  7. 5. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
  8. 6. Kai iškeptas pyragas atvėsta, kepimo formos apačią apvyniojame folija.
  9. 7. Įdaras: Šluotele kreminį sūrį, grietinę, grietinėlę, cukrų ir vanilinį cukrų išmaišome iki vientisos masės.
  10. 8. Įmušame po vieną kiaušinį ir plakame, kol kiaušinis susimaišys su įdaru.
  11. 9. Įspaudžiame citrinos sulčių pagal savo skonį. Suberiame išsijotą krakmolą.
  12. 10. Orkaitę sumažiname iki 160 laipsnių temperatūros. Į kepimo skardą pripilame maždaug vieną centimetrą karšto vandens. Ją įdedame į orkaitės apačią. Pyragą kepame orkaitės viduryje.
  13. kepamas sūrio pyragas orkaitėje
  14. 11. Kepimo laikas maždaug 60-70 minučių. Iškepusio pyrago vidurys privalo būti dar minkštas, o šonai jau sukietėję.
  15. 12. Išjungiame orkaitę, praveriame dureles ir palaukiame, kol pyragas pravėsta.
  16. iškeptas sūrio pyragas
  17. 13. Tuomet sūrio pyragą padedame į šaldytuvą ir laikome per visą naktį.
  18. 14. Išėmimas iš formos: Kitą dieną peilį sušlapiname karštu vandeniu ir braukiame per pyrago šonus.
  19. 15. Šilauogės: Mažame puode kelias minutes pakaitiname uogas, kol jos kiek sukris, išgaruos skystis. Sumaišome su cukrumi.
  20. 16. Puošiame, dekoruojame tortą ir skanaujame!
  21. sūrio pyragas su šilauogėmis
Keptas sūrio pyragas su šilauogėmis
Keptas sūrio pyragas su šilauogėmis
Karališkas slyvų pyragas su morengu
(1)