Kvapnusis apelsininis keksas su šviežiomis sultimis

2024-11-21 Autorius Odeta Kudopčenkienė - Samčio užrašai

Kvapnusis apelsininis keksas su šviežiomis sultimis
Šaltais rytais ir vakarais nėra nieko maloniau nei puodelis karštos kavos su gabalėliu šilto, naminio pyrago. Nors dažnai vengiu kepti desertus, nes nesame dideli saldumynų mėgėjai ir rūpinamės savo figūra, kartais norisi pasimėgauti paprastu, be perteklinių kremų, kepiniu. Šis apelsininis keksas puikiai tinka tokioms akimirkoms – jis lengvai paruošiamas, kvapnus ir suteikia jaukumo šaltomis dienomis.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: vietoje kvietinių miltų galite naudoti speltos arba migdolų miltus, tačiau pastarieji gali pakeisti tekstūrą.
  • Sviestas: galima pakeisti kokosų aliejumi arba margarinu, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti skonį.
  • Cukrus: vietoje baltojo cukraus galite naudoti rudąjį cukrų arba medų; pastaruoju atveju sumažinkite apelsinų sulčių kiekį, kad tešla nebūtų per skysta.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Įsitikinkite, kad sviestas yra kambario temperatūros – tai padės lengviau jį išplakti su cukrumi.
  • Kai įmušate kiaušinius, leiskite kiekvienam visiškai įsimaišyti prieš dedant kitą – tai užtikrins vientisą tešlą.
  • Nutarkuokite tik oranžinę apelsino žievelės dalį, nes baltoji dalis gali suteikti kartumo.

Kalorijos:

  • Iš viso: apie 2400 kcal
  • Vienoje porcijoje: apie 300 kcal

Ingredientai

    • Miltai: 160 g
    • Kepimo milteliai: ½ šaukštelio
    • Sviestas (kambario temperatūros): 170 g
    • Apelsinų žievelės (nutarkuotos): 3 apelsinų
    • Cukrus: 150 g
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Šviežiai spaustos apelsinų sultys: 4 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. 2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba lengvai patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
  3. Reklama
  4. 3. Mažame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
  5. 4. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu vidutiniu greičiu plakite sviestą, cukrų ir nutarkuotas apelsinų žieveles apie 5 minutes, kol masė taps puri ir šviesi.
  6. 5. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakdami, kol masė taps vientisa.
  7. 6. Palaipsniui įmaišykite sausų ingredientų mišinį, maišydami, kol tešla taps vienalytė.
  8. 7. Supilkite šviežiai spaustas apelsinų sultis ir švelniai išmaišykite, kad tešla būtų tolygi.
  9. 8. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą, tolygiai paskirstykite ir lengvai bakstelėkite formą į stalviršį, kad pašalintumėte oro burbuliukus.
  10. 9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45–50 minučių arba kol įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus.
  11. 10. Iškepusį keksą išimkite iš orkaitės ir palikite formoje apie 10 minučių atvėsti.
  12. 11. Naudodami medinį pagaliuką padarykite mažas skylutes kekso viršuje ir apšlakstykite likusiais 4 šaukštais šviežiai spaustų apelsinų sulčių.
  13. 12. Perkelkite keksą ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.
  14. 13. Santrauka: Šis apelsininis keksas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško paprasto, tačiau kvapnaus ir skanaus deserto. Jis lengvai paruošiamas, o ingredientai – paprasti ir dažnai randami namuose. Keksas puikiai dera su puodeliu karštos kavos ar arbatos, ypač šaltais rytais ar vakarais, kai norisi jaukumo ir šilumos.
Kvapnusis apelsininis keksas su šviežiomis sultimis
Kvapnusis apelsininis keksas su šviežiomis sultimis
Velykinis citrinų keksas
(7)
Drėgnas ir labai skanus morkų keksas su glajumi
(10)
Keksas su uogiene
(1)
Šokoladinis migdolinis keksas
(3)
Margas keksas | Receptas
(25)
Marmurinis kavos keksas
(9)
Nepaprastas grietinėlės ir kondensuoto pieno keksas
(10)