Labai vykęs bandymas pasigaminti graikišką spanakopitą

2020-04-01 Autorius WorldRecipes.lt

Labai vykęs bandymas pasigaminti graikišką spanakopitą
Pagaliau pribrendau šiam receptui. Spanakopita dar kitaip yra vadinama špinatų pyragu, tai graikiškas patiekalas. Nors nei Graikijoje esu buvusi, nei šį pyragą ragavusi, bet labai daug esu apie jį girdėjusi ir labai viliojo pasigaminti pačiai.

Tikrai labai skanu, tik vienas bet, kad patiekalas gan brangus. Sudėtyje yra filo tešla, feta sūris, rikota varškė. Labai džiaugiuosi, kad labai seniai buvau nusipirkusi filo tešlos ir laukiau tam tinkamos progos, kad galėčiau ją išbandyti. Na, o kitiems produktams teko bėgti iki parduotuvės, bet noras pasigaminti buvo milžiniškas, tai nebuvo sunku.

Taip pat jei labai norite šio patiekalo, o neturite filo tešlos, galite ją pakeisti į sluoksniuotą tešlą.

Dar norėčiau paminėti, kad čia būtinas įrankis yra konditerinis šepetėlis.

Ingredientai

    • popieriaus plonumo Filo tešla (phyllo)(sunaudojau 9 stačiakampio formos lapus, pakuotėje liko dar keli)
    • šaldyti špinatai: 250 gramų
    • svogūnai: 1 didelio
    • svogūno laiškai: kelių (nenaudojau)
    • švieži smulkinti krapai: 1 valgomojo šaukšto (naudojau šaldytus)
    • šviežios smulkintos petražolės: 0,5 stiklinės (naudojau šaldytas)
    • maltas muskato riešutas: 1 nubraukto arbatinio šaukštelio 
    • citrinos sultys: iš 0,5 vieneto
    • burokine tarka sutarkuotas feta sūris: 200 gramų
    • rikotos varškė: 100 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • druska: pagal skonį
    • juodieji pipirai: pagal skonį
    • ištirpintas ir atvėsintas sviestas: 100 gramų
    • alyvuogių aliejus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Filo tešlą iš šaldiklio išimkite iš anksto, kad atšiltų.
  2. 2. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su šlakeliu aliejaus, sudėkite svogūno laiškus ir dar kelias minutes pakepkite. Tada sudėkite špinatus ir vis pamaišant kepkite, kol šie sušils.
  3. Reklama
  4. 3. Pasūdykite (sūdyti atsargiai, nes į įdaro sudėtį įmaišysim ganėtinai sūrų feta sūrį), pagardinkite pipirais, išspauskite citrinos sultis ir suberkite maltą muskato riešutą. Dar trumpai patroškinkite ( maždaug 1 minučių), ir galiausiai sudėkite krapus ir petražoles, išmaišykite ir atidėkite į šalį, kad špinatų įdaras visiškai atvėstų. Jei liko skysčio, jį nukoškite.
  5. 4. Kitame dubenėlyje kiaušinius išplakite ir sumaišykite su feta sūriu, taip pat įmaišykite ir rikotą. Krėskite pas špinatus ir viską gerai išmaišykite - įdaras pagamintas.
  6. 5. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių temperatūros.
  7. 6. Filo tešlą atsargiai ištieskite ant darbastalio, būtų gerai, kad ant stalo dar patiestumėte maistinę plėvelę, ir ant jos uždėtumėte tešlos lapus.
  8. 7. Dubenėlyje sumaišykite pravėsintą tirpintą sviestą ir pora valgomųjų šaukštų aliejaus. Didelę skardą (naudojau prie orkaitės priklausančią) patepkite sviesto/ aliejaus mišiniu ir dėkite vieną tešlos lapą, jį ištepkite riebalais (ant kiekvieno lapo kitur dar siūloma pabarstyti džiovinto raudonėlio, bet aš nenaudojau jo), atsargiai dėkite kitą, tepkite riebalais, vėl tešlos lapas, riebalai ir dar kartą tešlos lapas, tepimas riebalais (viso sudėti taip 4 tešlos lapus).
  9. 8. Tada vieną tešlos lapą dėkite skersai, kad per ilgi tešlos kraštai kabotų, jį taip pat ištepkite sviesto/ aliejaus mišiniu (kaip visa tai padaryti aiškiau bus, jei pažiūrėsite video recepto apačioje).
  10. 9. Dabar jau dėkite įdarą. Jį dėkite tik iki pusės skardos. Tešlos dalį, ant kurios nedėjote įdaro atsargiai lenkite ant dalies su įdaru. Taip pat užlenkite kabančius tešlos kraštus, viską sulyginkite ir ištepkite riebalais.
  11. 10. Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 20 minučių, kol tešla gražiai apruduos. Skanaukite!
  12. patiekta graikiška spanakopita
  13. 11. Rekomendacija: Daugiau vegetariškų receptų rasite: Vegetariški patiekalai.


Labai vykęs bandymas pasigaminti graikišką spanakopitą
Kalafiorų košė
(2)
Aštrūs ryžiai su ananasais
(1)
Meksikietiški veganiški takos su smulkintu tofu ir gvakamolės padažu
(1)