Nesaldus lietinių blynų tortas - su pievagrybiais ir mėsa (šonine)

2022-06-10 Autorius Nekenčiu virtuvės

Nesaldus lietinių blynų tortas - su pievagrybiais ir mėsa (šonine)
Užsinorėjau pasigaminti neįprasta lietinių blynų tortą su mėsa ir pievagrybiais. Visai neseniai nusižiūrėjau tokio nesaldaus "torto" (galima net lazanija pavadinti) idėją vienoje receptų laidoje ir žinojau, kad tikrai gaminsiu. 

Taip pat gamindama pagalvojau, kad su džiovintais grybais gautųsi dar skaniau, bet kol kas nemėginau. Gamindami, šoninės taip pat galite atsisakyti, bet man asmeniškai ji čia labai tiko.

Iš nurodytų ingredientų kiekių pagaminau 23 centimetrų skersmens lietinių blynų tortą. 

Ingredientai

    Lietiniams (man gavosi lygiai 15):
    • kiaušiniai: 4
    • cukrus: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • sviestas: 50 gramų
    • pienas: 600 mililitrų
    • miltai: 250 gramų (50 gramų galite pakeisti grikių miltai - labai skaniai bekepant kvepia; aš naudoju kavamale maltus grikių dribsnius)
    Įdarui:
    • pievagrybiai: 500 gramų (pasiliekame 3 grybus papuošti tortą)
    • neriebi rūkyta šoninė: 200 gramų (man labiausiai patinka karšto rūkymo)
    • svogūnai: 2
    • sviestas arba aliejus (jeigu šoninė visai neriebi)
    • druska
    • malti juodieji pipirai
    • dašis (man labai patinka jie su grybais) arba čiobrelis
    Bešamelio padažui:
    • sviestas: 50 gramų
    • miltai: 2 valgomųjų šaukštų (originale 4 valgomieji šaukštai, bet ir su 2 jau tirštas padažas gaunasi)
    • pienas: 500 mililitrų
    • druska
    • malti juodieji pipirai
    • maltas muskato riešutas (nėra būtina)
    • fermentinis sūris: 150 gramų (taip pat labai tinka čederis, galima pamaišyti "Džiugą" su "Svalios" sūriu)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Lietiniai: Kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska.
  2. 2. Tada pilame pravėsusį tirpintą sviestą, šiek tiek pieno, gerai išplakame ir suberiame miltus. Dar kartą gerai išplakame, supilame likusį pieną ir vėl išplakame.
  3. Reklama
  4. 3. Paliekame maždaug 30 minučių išbrinkti.
  5. 4. Po to iškepame lietinius (mano keptuvė 26 centimetrų skersmens, bet lietinių tortas kuo puikiausiai paskui formavosi 23 centimetrų skersmens tortinėje).
  6. 5. Įdaras: Pievagrybius, šoninę ir svogūnus smulkiai supjaustome.
  7. 6. Iš pradžių pakepiname šoninę, kad išsiskirtų visi riebalai. Jeigu jų gaunasi mažokai, įpilame dar šiek tiek aliejaus arba įdedame sviesto ir šalia šoninės suberiame svogūnus. Gerai apkepiname.
  8. 7. Tuomet suverčiame pievagrybius ir pakepiname, kol išsiskirs jų sultys, pagardiname druska, pipirais, dašiais arba čiobreliais. Dar maždaug 10 minučių patroškiname.
  9. 8. Baltas bešamelio padažas: Sviestą ištirpiname, dedame porą šaukštų miltų ir gerai ištriname iki vientisos košelės.
  10. 9. Tuomet po truputį pilame pieną ir intensyviai šluotele maišome, kad nesušoktų į gumuliukus.
  11. 10. Pagardiname druska, pipirais ir muskatu. Užviriname. Gausis ganėtinai tirštas padažas.
  12. 11. Lietinių blynų torto formavimas: Formos dugną atsegamais kraštais išklojame su kepimo popieriumi, tiesiame vieną lietinį, paskirstome šaukštą įdaro (gali atrodyti, kad mažokai, bet bendroje masėje visko labai pakanka) ir po 2 nepilnus šaukštus padažo, barstome tarkuoto sūrio (įdaro dėjau po du šaukštus ir kas antrą blyną), dar kartą tiesiame lietinį ir šitaip iki viršaus.
  13. 12. Ant viršaus galite įdaro visai nedėti, gausiai pabarstyti sūriu, šiek tiek džiovinto čiobrelio ir išdėlioti pievagrybių riekeles.
  14. 13. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20-30 minučių Valgome dar šiltą su grietine arba dar papildomai išsivirtu baltuoju padažu. Skanaus!
  15. lietinių blynų tortas su mėsa ir grybais - pievagrybiais
  16. 14. Rekomendacija: Daugiau blynų tortų receptų rasite: Blynų tortai.
Cukinijų blyneliai su avinžirniais
(2)
Žemaičių blynai kepti orkaitėje
(12)