Raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos sprandine ir virtomis bulvėmis su lupena

2024-11-18 Autorius Kristina Zibartė

Raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos sprandine ir virtomis bulvėmis su lupena
Raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos sprandine – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, puikiai tinkantis šaltuoju metų laiku. Ši soti ir aromatinga sriuba ne tik sušildo, bet ir suteikia organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų. Rauginti kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis, o kiaulienos sprandinė praturtina sriubą baltymais. Patiekiama su lupenomis virtomis bulvėmis, ši sriuba tampa dar sotesnė ir maistingesnė.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos sprandinė: vietoje jos galite naudoti kiaulienos šonkauliukus ar karką, kurie taip pat suteiks sriubai sodrų skonį.
  • Rauginti kopūstai: jei norite švelnesnio skonio, galite naudoti mažiau rūgščius kopūstus arba prieš dedant į sriubą juos perplauti vandeniu.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Sultinys: norint intensyvesnio skonio, rekomenduojama naudoti namuose virtą sultinį iš kiaulienos kaulų.
  • Prieskoniai: lauro lapai, juodieji pipirai ir kmynai suteiks sriubai tradicinį skonį.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2400 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: apie 400 kcal 

Ingredientai

    • Kiaulienos sprandinė: 500 g
    • Rauginti kopūstai: 600 g
    • Bulvės: 6 vidutinio dydžio
    • Morkos: 2 vidutinio dydžio
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
    • Česnakai: 3 skiltelės
    • Lauro lapai: 2 vnt.
    • Juodieji pipirai (žirneliai): 5 vnt.
    • Kmynai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Druska: pagal skonį
    • Augalinis aliejus: 2 šaukštai
    • Vanduo: 2,5 litro

    Recepto paruošimas

  1. 1. Sultinio paruošimas: kiaulienos sprandinę nuplaukite, supjaustykite stambiais gabalais ir sudėkite į didelį puodą.
  2. 2. Užpilkite 2,5 litro šalto vandens, pridėkite lauro lapus, juoduosius pipirus ir kmynus.
  3. Reklama
  4. 3. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite ant silpnos ugnies apie 1 valandą, kol mėsa taps minkšta.
  5. 4. Daržovių paruošimas: kol verda sultinys, nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus, morkas ir česnakus.
  6. 5. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps permatomi.
  7. 6. Tada pridėkite morkas ir česnakus, kepkite dar 5 minutes, kol daržovės suminkštės.
  8. 7. Raugintų kopūstų paruošimas: jei rauginti kopūstai labai rūgštūs, perplaukite juos šaltu vandeniu ir nuspauskite perteklinį skystį. Jei kopūstai ilgi, juos šiek tiek pasmulkinkite.
  9. 8. Sriubos virimas: į puodą su sultiniu ir mėsa sudėkite keptas daržoves ir raugintus kopūstus. Jei reikia, įpilkite daugiau vandens, kad sriuba nebūtų per tiršta.
  10. 9. Užvirkite ir virkite ant silpnos ugnies dar 30 minučių, kol kopūstai taps minkšti.
  11. 10. Bulvių virimas: kol verda sriuba, gerai nuplaukite bulves ir virkite jas su lupenomis atskirame puode, kol jos taps minkštos (apie 20–25 minutes). Išvirusias bulves nukoškite ir palikite šiltai.
  12. 11. Patiekimas: sriubą paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska.
  13. 12. Patiekite karštą su lupenomis virtomis bulvėmis šalia.
  14. 13. Santrauka: Raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos sprandine – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, puikiai tinkantis šaltuoju metų laiku. Ši soti ir aromatinga sriuba ne tik sušildo, bet ir suteikia organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų. Rauginti kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis, o kiaulienos sprandinė praturtina sriubą baltymais. Patiekiama su lupenomis virtomis bulvėmis, ši sriuba tampa dar sotesnė ir maistingesnė.
Recepto autorius Kristina Zibartė
Pieniška kopūstų sriuba su sūriu
(1)
Daržovių sriuba su kokoso pienu
(1)
Trinta kumpio kaulo sriuba
(1)