graikiški riešutai: 300 ramų (galima didesnę keisti lazdyno riešutais arba migdolais)
cukrus: 200 gramų
grietinėlė: 100 gramų
medus: 3 šaukštų
Aptepimui:
kiaušinių tryniai: 1
pienas: 1 šaukšto (arba grietinėlė)
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių miltus suberkite į didelį platų dubenį bei sudėkite gabaliukais sukapotą sviestą. Ant viršaus suberkite 200 gramų cukraus ir žiupsnelį druskos, į vidurį įmuškite kiaušinį. Viską kapokite dideliu plačiu peiliu, po to greitai rankomis suminkykite kietą trapią tešlą.
2. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę bei maždaug 60 minučių padėkite šaltai.
Reklama
3. Tuomet sukapokite riešutus. Keptuvėje ant vidutinio kaitrumo ugnies iki gelsvumo apgruzdinkite cukrų, suberkite susmulkintus riešutus ir dar truputį pakepinkite. Po to supilkite grietinėlę bei medų ir mišinį užvirinkite.
4. Masei užvirus keptuvę greitai nukelkite nuo ugnies bei mišinį atvėsinkite.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą ištepkite riebalais arba išklokite su folija.
6. Ant plonai miltais pabarstytos lentos iškočiokite 3-4 milimetrų storio trapios tešlos lakštą, iš kurio išpjaukite 30 centimetrų skersmens skritulį. Juo išklokite paruoštą kepimo skardą.
7. Ant tešlos skritulio iškrėskite riešutų mišinį, išlyginkite bei užlankstykite prasikišusius kraštus.
8. Iš likusios tešlos išpjaukite tokio pat dydžio skritulį ir juo užklokite įdarą. Lakštų kraštus gerai prispauskite, o iš tešlos likučių išpjaustykite įvairias figūrėles – mėnuliukus, žvaigždutes bei jas išdėliokite ant viršaus.
9. Išplakite kiaušinio trynį su vienu šaukštu grietinėlės arba pieno. Mišiniu ištepkite pyrago viršų.
10. Pyragą dėkite į karštą orkaitę bei kepkite apie 40 minučių.
11. Iškepusį ir atvėsintą pyragą gerai suvyniokite bei laikykite bent kelias dienas, kol įgaus tikrąjį savo skonį. Skanaukite!
12. Pastebėjimas: Riešutų šį kartą aš nesmulkinau, dėjau didesnę dalį lazdyno riešutų, šiek tiek graikinių ir migdolų. Tešlos taip pat nusprendžiau ant viršaus nedėti, tik dugne. Todėl iš vienos tešlos normos man išėjo du dideli pyragai, o įdarui viską tiesiog padvigubinau. Abu variantai tiek su tešla viršuje, tiek be jos labai gardūs. Tai rekomenduoju išmėginti abu ir nuspręsti, kuris Jums patinka labiau. :)
13. Rekomendacija: Daugiau riešutų pyragų receptų rasite: Riešutų pyragai.