Skani bulvių košė be pieno

2022-03-31 Autorius Worldrecipes.eu

Skani bulvių košė be pieno
Bulvių košės aš tikriausiai šiame gyvenime niekada neatsivalgysiu. Ji yra vienas iš tų virtuvės malonumų, kuriam laikas nuo laiko privalau pasiduoti. Ypač, jei tai tiršta, švelni, puri, kreminė ir kvepianti česnakais. Pastaruoju metu stengiuosi kuo mažiau naudoti pieno produktų, o bulvių košę visada ruošdavau su juo.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad bulvių košės ruošimas neturėtų sukelti net pačio menkiausio galvos skausmo, bet iškart prisipažinsiu, kad pirmi bandymai, neturint šaldytuve nei pieno, nei grietinėlės, nei sviesto buvo visiškas fiasko. Dabar jau puikiai žinau, kad šitaip nutiko dėl dviejų priežasčių: pirmiausia, naudojau augalinį pikantiško skonio (migdolų, sojos, ryžių, avižų) pieną ir, antra, vietoje to, kad sviestą pakeisčiau kitais riebalais, jį tiesiog išbraukiau iš bulvių košės recepto. 

Taigi, svarbiausia taisyklė: pieną arba grietinėlę keičiame karštu bulvių nuoviru, nes net nesaldintas augalinis pienas košei suteiks savito skonio. Ir taip, taisyklė numeris du, bulvės labai mėgsta riebalus. Na, o jeigu jau visai atvirai, tai keletu šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus bulvių košės ne tik, kad nesugadinsite, bet, šitaip pagardinta, ji tampa tikra stalo pažiba. Dažniausiai tik šitaip ir gaminu. 

Bet va - prieš kelias dienas ir taip skanią bulvių košę pamėginau pagardinti aromatingomis triušienos dešrelėmis. Esu mėginusi gal N+1 bulvių košės pagardinimo būdą, tad visai drąsiai galiu pasakyti, kad tai vienas iš nuostabiausių, tikrai labai pasiteisinusių variantų. Bulvių košė gavosi turtinga, kvapni, žiemiška, o dešrelių kąsneliai joje tiko tiesiog tobulai. Žodžiu, visai jokio pieno, dvi taisyklės ir šiek tiek improvizacijos. Einame gaminti! 

Ingredientai

    • bulvės: 500 gramų
    • druska: trijų ketvirtadalių arbatinio šaukštelio
    • česnakas: 1 didelės skiltelės
    • kokybiškas alyvuogių aliejus: 30 mililitrų
    • bulvių nuoviras: ~30-60 mililitrų
    • svogūnai: 1 vidutinio dydžio
    • šviežiai malti juodieji pipirai
    Jeigu norisi sočiau (nėra būtina):
    • šviežios triušienos dešrelės: 4-6 (arba kitos mėgstamos)
    • šviežiai malti juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulves nuskutame ir gerai nuplauname po šaltu vandeniu.
  2. skutamos bulvės
  3. 2. Nuluptas bulves perpjauname išilgai perpus.
  4. Reklama
  5. 3. Tada supjaustytas bulves užpilame nedideliu kiekiu ledinio vandens (tik tiek, kiek reikia, kad apsemtų). Į vandenį įberiame druskos ir įpilame vieną šaukštelį alyvuogių aliejaus bei įmetame nuluptą česnako skiltelę.
  6. 4. Užverdame ir uždengtas bulves verdame ant nekaitrios ugnies maždaug 20-30 minučių, kol, įbedus peilį, jos bus minkštos.
  7. 5. Per tą laiką, kol bulvės verda, nulupame svogūną ir supjaustome jį smulkiais kubeliais.
  8. 6. Dešreles atsargiai nulupame ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
  9. 7. Keptuvėje įkaitiname pusę šaukšto kepimui skirto aliejaus, suberiame svogūną ir vis pamaišydami, kepame, kol šis suminkštėja. Tuomet sudedame dešreles ir kepame, kol jos pakeičia spalvą ir nebebūna žalios. Pagardiname šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Atidedame į šalį.
  10. 8. Bulvėms išvirus, nupilame nuo jų vandenį (nepamirštame pasilikti nuoviro!) ir jas nugariname ant kaitrios ugnies (maždaug 60 sekundžių), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Paskui nuimame nuo kaitros ir sugrūdame.
  11. 9. Į sugrūstas bulves supilame karštą nuovirą, likusį alyvuogių aliejų ir šluotele arba mediniu šaukštu viską gerai išmaišome (maždaug 30-50 sek.). Galiausiai įmaišome su svogūnais pakeptas triušienos dešreles. Skanaujame!
  12. bulvių košė be pieno, su dešrelėmis
Skani bulvių košė be pieno
Skani bulvių košė be pieno

Irena

Mano nuomone tai yra ne bulviu kose. Gal siupinys ar kazkas panasaus. Siam patiekalui reikia buti " viskas viename inde" megeju. Man asmeniskai tokie marmalai nepatinka. Na, bet del pavadinimo ir del skoniu nesigincijama.
Atsakyti
Keptų bulvių sriuba
(1)
Bulvių "kišenėlės"
(5)
Bulvių ir poro maltinukai, kepti keptuvėje
(3)