Švediški mėsos kukuliai

2017-10-17 Autorius Odeta Kudopčenkienė - Samčio užrašai

Švediški mėsos kukuliai
Švediški mėsos kukuliai - tradicinis švedų virtuvės patiekalas, milžinišką populiariumą visame pasaulyje pelnęs švedų baldų prekybos tinklo IKEA dėka - būtent jie tiekiami prekybos centro valgyklose įvairiausiose šalyse. Jie minkšti, sultingi, nesudėtingai paruošiami ir puikiai tinka jaukiems šeimos pietums. Švediški kukuliai pelnytai užkariavo juos ragavusių širdis. Dažniausiai ruošiami iš maišytos mėsos - jautienos ir kiaulienos (būna ir vegetariškų ir net veganiškų alternatyvų), apkepami, o po to patroškinami gardžiame padaže. Paprastai tiekiami su bulvių koše ir dviem padažais, iš kurių vienas, švedijoje pamėgtas bruknių padažas (beje, skanu jį pakeisti ir spanguolių džemu). Šiuos kukulius mėgsta ir maži, ir suaugę. Kviečiame išbandyti šį puikų receptą namuose!

Ingredientai

    Kukuliams:
    • liesesnis jautienos faršas: 500 gramų
    • liesesnis kiaulienos faršas: 200 gramų
    • svogūnai: 1
    • duonos džiūvėsiai: 200 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • pienas: 100 mililitrų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
    • sviestas: 5-6 valgomųjų šaukštų (kepimui)
    Pada­žui:
    • sviestas: 5 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 3 valgomųjų šaukštų
    • jautienos sultinys: ~500 mililitrų
    • grietinė: 3 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje buro­kinės tarkos pagalba sutar­kuo­kite (arba pei­liu smul­kiai supjaus­tykite) svogūną.
  2. 2. Tuomet svo­gūną pake­pi­nkite kep­tu­vėje su sviestu, kol šis pagels bei suminkš­tės. Palikite atvėsti. Imkite dubenį bei dėkite mėsą, berkite džiū­vė­sius, įmuškite kiau­ši­nius, pilkite pieną, berkite druską, pipi­rus ir dėkite atvė­su­sius svo­gū­nus. Viską rankomis sumai­šykite bei pamin­kykite.
  3. Reklama
  4. 3. Tada į kep­tuvę (kuo didesnę) dėkite apie 5–6 šaukš­tus sviesto bei kot­le­tus (maždaug 2 kąs­nių dydžio). Ugnis turi būti tokia, kad svies­tas nedegtų, bet kot­le­tai keptų.
  5. 4. Kot­le­tus apskru­di­nkite iš vie­nos pusės, tuomet ver­skite ant kitos. Visiškai kuku­lių iškepti nerei­kia, nes juos dar troš­kin­site. Iškep­tus dėkite į puodą.
  6. 5. Bai­gusios kepti kot­le­tus pažiū­rėkite, ar svies­tas kep­tu­vėje nėra sude­gęs (para­gau­jame ir paju­site). Jei vis­kas gerai, į tą pačią kep­tuvę dėkite dar šiek tiek sviesto bei suberkite mil­tus. Juos gerai sumai­šykite su rie­ba­lais, neturi visai likti sausų miltų. Visą šią masę pakai­ti­nkite, kol mil­tai vos vos paru­duoja − šitaip pada­žas turės gra­žią rausvą spalvą.
  7. 6. Tuomet į kep­tuvę po tru­putį pilkite karštą sul­tinį bei gerai gerai mai­šykite. Turite gauti tirštą vie­na­lytį padažą. Jį užpi­lkite ant puode esan­čių kuku­lių, puodą dėkite ant ugnies bei dar patroš­ki­nkite apie 12–15 minučių.
  8. 7. Bai­gdamos troš­kinti ant kuku­lių dėkite grie­tinės bei gerai, bet atsar­giai ją išmai­šykite. Skanaukite!
Burokėlių lapų sriuba su mėsos kukuliais
(2)
Marinuoti jautienos šašlykai
(5)
Kiaulienos kukuliai su daržovėmis slyvų padaže
(1)
Orkaitėje kepta karka - 2 ypač tobuli variantai!
(110)
Naminės žvėrienos dešrelės
(1)