cukrus: du trečdaliai stiklinės (galima pamažinti, jei nėmėgstate saldžių pyragų)
kukurūzų krakmolas: 1 didelio šaukšto
vanilės ankštiės sėklyčios: 1
kiaušiniai: 2
druska
Obuolių masei:
obuoliai: 2 (dideli)
rudas cukrus: 2 šaukštų
maltas cinamonas: 1 šaukštelio
maltas muskatas: 0,25 šaukštelio
malti gvazdikėliai: 0,25 šaukštelio
Karamelizuotiems riešutams:
graikiniai riešutai: didelės saujos
cukrus: 0,5 stiklinės
vanduo: šlakelio
riebi grietinėlė: ~100 mililitrų
sviestas: 1 šaukšto
jūros druska: ~0,25 arbatinio šaukštelio (arba pagal savo skonį)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros. Pieną truputį pašildome, jame išlydome vieną šaukštą sviesto. Sulaužome sausainius, juos sumaišome su pienu, gerai išmaišome (turi gautis drėgna tyrelė).
2. Tuomet apskritą skardą (aš naudojau 16 centimetrų skersmens) išklojame su kepimo popieriumi, sausainių masę tolygiai paskleidžiame ant skardos dugno, pašauname į orkaitę bei kepame apie 10 minučių. Išimame iš orkaitės bei atvėsiname (iš skardos išimti nereikia).
Reklama
3. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 160 laipsnių temperatūros.
4. Tada visus varškės kremui skirtus produktus sukrečiame (suberkite) į maisto smulkintuvą (varškę, cukrų, krakmolą, kiaušinį, vanilės sėklytes bei druską) ir triname tol, kol kremas bus purus bei tolygus.
5. Po to kremą sukrečiame ant prieš tai iškepto pado, dedame į orkaitę bei kepame apie pusvalandį.
6. Paruošiame obuolius: Juos ant pyrago viršaus reikia sudėti tik po to, kai varškės pagrindas orkaitėje kepa maždaug pusvalandį (kitaip obuoliai nugrimztų į varškės kremą bei ant viršaus neišsilaikytų).
7. Obuolius supjaustome, sumaišome su cukrumi bei prieskoniais. Sudedame ant truputį apkepusio varškės pyrago, vėl dedame į orkaitę bei kepame dar maždaug 30−40 minučų. Iš viso varškės pyragas turi kepti maždaug 60−70 minučių. Paskui orkaitę išjungiame, pyragą paliekame orkaitėje, kad jis visiškai atvėstų (patogiausia palikti tiesiog per visą naktį).
8. Prieš patiekdamos pagaminame karamelizuotus riešutus.
9. Riešutus paskrudiname sausoje keptuvėje (maždaug 5 minutes). Į puodą suberiame cukrų, įpilame šlakelį vandens (tik tiek, kad ištirptų cukrus), išmaišome bei kaitiname tol, kol cukrus gražiai paruduos (maždaug 10 minučių), jei reikia, įpilame dar šlakelį vandens ir pan. Tuomet nuimame nuo ugnies bei skubiai supilame grietinėlę, sudedame sviestą. Gerai išmaišome.
10. Suberiame druską, vėl sugrąžiname ant silpnos ugnies bei maišydamos kaitiname, kol karamelė truputį sutirštės. Paragaujame, patikriname, ar druskos kiekis atitinka jūsų skonį.
11. Į karštą karamelę suberiame riešutus bei atvėsiname (vėsdama karamelė tirštėja, todėl rekomenduočiau jos nepervirti).
12. Atvėsusius karamelizuotus riešutus sudedame ant pyrago bei patiekiame. Skanaujame!