Airiška sodos duona

2020-12-11 Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Airiška sodos duona
Sodos duona (airiškai arán sóide, o angliškai soda bread) - tikriausiai pati populiariausia pačioje Airijoje ir geriausiai žinoma užsienyje airiškos duonos rūšis. Ji ne tik skani, bet ir itin greitai pagaminama - per vieną valandą laiko tokią duoną galite užmaišyti, iškepti ir patiekti ant stalo. Sodos duonos kepaliukai atrodo tarsi "pasišiaušę", nes ją kepant svarbiausias dalykas - neperminkyti tešlos. Mat per gerai išminkius tešlą, duona taps kieta. Gilūs kryžmi įpjovimai taipogi turi ne vien simbolinę arba dekoratyvinę reikšmę - yra teigiama, dėl jų duona geriau iškyla bei iškepa.

Airijos gyventojai turi ne vieną sodos duonos variantą. Kasdieninė, ta "tikroji" duona yra pati paprasčiausia, bet, anot svetur gyvenančių airių, tokios dažniausiai galite rasti tiktai gimtinėje. Tuo tarpu Jungtinėse Amerikos Valstijose, antrojoje šios tautos tėvynėje, sodos duona beveik visada būna "pagerinama", papildomai įdedant razinų, džiovintų vaisių ar kitokių priedų. Tas faktas priverčia paprastumo pasiilgusius airius nostalgiškai dūsauti, o užsieniečius - ne visai teisingai įsivaizduoti, kaip turi atrodyti šis klasikinis kepinys. Taigi, grįžtame prie europietiškų šaknų. :)

Beje, tokia duona, neturinti jokių saldžių priedų, labai tinka prie airiško avienos troškinio.

Ingredientai

    • kvietiniai miltai: 450 gramų
    • valgomoji soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • pasukos: 200 mililitrų (arba rūgpienis)
    • drungnas vanduo: 100 mililitrų
    • druska: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: ~1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę iš anksto įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros. Pasiruošiame skardą, kurioje kepsime duoną, pabarstome ją miltais. Kepant sodos duoną, iš anksto įkaitinti orkaitę yra tikrai būtina, nes sumaišius duonos tešlą, pats svarbiausias sėkmės faktorius yra greitis. Jei tešla tuoj pat nebus įdėta į orkaitę, soda tampa nebeveiksminga ir duona neiškyla.
  2. 2. Miltus ir sodą persijojame, galite ir kelis kartus, kad soda tolygiai pasiskirstytų. Jei norisi, į persijotus miltus galima įmaišyti žiupsnelį cukraus, bet nepersistengiame - jis šioje duonoje itin gerai jaučiamas.
  3. Reklama
  4. 3. Pasukas sumaišome su šiltu vandeniu ir druska; pusę mišinio supilame į miltus ir pamaišome. Kai miltai sukris į gabalus, supilame likusį skystį ir vėl išmaišome, bet tik tiek, kad skystis susigertų į miltus. Tešla turėtų atrodyti labai grubi: vieni jos gabalai drėgni, kiti dar miltuoti.
  5. 4. Tešlą išverčiame ant miltuoto stalo ir 3-4 kartus paspaudus suformuojame apvalų kepaliuką. Minkome kuo mažiau, svarbiausia, kad tešla sukibtų į grubų rutulį.
  6. 5. Suformuotą kepaliuką dedame į skardelę ir aštriu peiliu padarome gilias kryžiaus formos įpjovas. Tuoj pat dedame į karštą orkaitę ir kepame maždaug 45 minutes. Yra teigiama, kad iškepusi sodos duona turi skambėti tarsi tuščias indas, kai į ją pabeldi.
  7. 6. Norintieji traškios plutelės turi duoną palikti atvėsti ant grotelių, o tie, kuriems patinka minkštesnė pluta - vėsinti ją, suvynioję į švarų rankšluostį.
  8. 7. Sodos duoną galite valgyti šiltą arba visiškai atvėsusią, bet kitai dienai geriau nepalikti - kepinys itin greitai sukietėja. Skanaus!
  9. 8. Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.
Hokkaido - japoniška pieniška duona
(6)