Kvapni, sodraus skonio ruginė medaus duona su raugu

2024-03-02 Autorius WorldRecipes.lt

Kvapni, sodraus skonio ruginė medaus duona su raugu
Pastarąjį mėnesį šią duoną tik ir kepu. Pirmiau dar kepdavau iš pusės normos, bet būdavo atvejų, kad pati viena per dieną ją ir suvalgau. O laikosi ji ilgai, tai galite ir iš pusantros normos kepti. Tikrai nerealiai gardi. Tik su sviestu arba tiesiog viena. Na tikrai, duona yra tiesiog fantastiška - kvapni ir sodraus skonio”. Salyklas, medus, kardamonas bei apelsino žievelė daro savo… Galite, jeigu norisi, dėti kmynų arba kalendros, bet kol kas dar neatsivalgiau originalaus varianto ir tiesiog nenoriu naujuoju nusivilti. Bet ateityje kada nors nors tikrai išbandysiu. Tiek su kanapių sėklomis, tiek su pankolio sėklomis, tik gal tuomet nedėsiu medaus.

Iškepus šią duoną reikia palaikyti bent kokią parą kitą, kad ji susistovėtų. Iš pradžių kankinaus su kepimu, kol savo orkaitei pritaikiau, nes gaudavosi taip, kad pats viduriukas likdavo kiek drėgnokas ir pjaustant šiek tiek veldavo peilį, bet tai galėjo nutikti ir dėl to, kad itin nekantraudavau ir duoną pjaudavau jau ryte (jeigu kepdavau vakare). Dabar įprastai apsiginkluoju kantrybe (lengviau būna, kai kepu dar nesuvalgiusi praeito kepimo duonos) ir pakepu kiek ilgėliau bei leidžiu rankšluostėlyje pagulėti bent vieną parą.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    Pradinei tešlai:
    • karštas vanduo: 240 gramų (92-95 laipsnių)
    • ruginiai miltai: 50 gramų (naudoju rupius, bet tinka ir paprasti)
    • salyklas: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina, bet itin skanu, duona gaunasi tamsesnė)
    Tešlai:
    • raugas: 200 gramų (labai išsamiai apie ruginį raugą galite pasiskaityto malsena.lt puslapyje)
    • medus: 140 gramų
    • vanduo: 50 gramų
    • ruginiai miltai: 300 gramų (naudoju rupius)
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • maltas kardamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • nutarkuota apelsino žievelė: 1 valgomojo šaukšto (įprastai tiesiog nutarkuoju vieną apelsiną ir nematuoju)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš vakaro karštu vandeniu užpilame miltus, sumaišytus su salyklu, gerai gerai išmaišome iki vientisos masės, kad neliktų sausų miltų, ir paliekame per visą naktį.
  2. 2. Kitos dienos ryte į per naktį stovėjusią tešlą supilame raugą, medų (pakaitinaame, jeigu kietas), vandenį ir gerai išmaišome.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet beriame miltus, druską ir prieskonius. Dar kartą gerai išmaišomi (gausis tiršta, vos šaukštu pamaišoma tešla).
  5. 4. Tada tešlą krečiame į riebalais išteptą bei miltais pabarstytą formą (man pačiai visa kekso/duonos forma neužsipildo, reiktų 1,5 normos), šlapiomis rankomis suformuodamos kepaliuką. Viršų galite, jeigu norisi, pabarstyti kmynais.
  6. 5. Uždengiame rankšluostuku arba maišeliu ir šiltai kildiname maždaug 5-6 val.
  7. 6. Po to šauname į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame 30 minučių - taip rašo originale (aš kepu 1 valandą), tuomet sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepame dar 50-60 minučių (aš kepu dar 1 valandą pridengus folija), o likus 15-20 minučių iki kepimo pabaigos, perkeliame duoną į orkaitės apačią (aš vėl neklausau originalo ir nekeliu).
  8. 7. Jeigu norisi minkštesnės plutos, iškepus reikia duonos viršų nupurkšti vandeniu.
  9. 8. Suvyniojame į drėgną rankšluostuką ir ragaujame po paros arba dviejų. Laukiame ir skanaujame!
Hokkaido - japoniška pieniška duona
(6)
Moliūginė duonelė su mielėmis
(3)
Bagetės
(1)