Amerikietiškas pekano riešutų pyragas

2024-01-17 Autorius WorldRecipes.lt

Amerikietiškas pekano riešutų pyragas
Traškus pyrago kraštelis, kremas bei pekano riešutai sukuria itin tobulą skonio kombinaciją. Pyragas toks gardus, kad labai sunku nustoti valgyt. Čia tikriausiai yra didžiausia šio pyrago problema.

Aš pati pekano riešutų pyragus mėgstu tiek su mažiau, tiek su daugiau kremo, o šis gaunasi toks tiesiai per viduriuką. Jeigu mėgstate pyragus su mažiau kremo, tada kepkite šį pyragą didesnėje kepimo formoje. 

Ingredientai

    Tešlai:
    • miltai: 2,5 stiklinės (1 stiklinė - 230 mililitrų)
    • labai šaltas sviestas: 220 gramų
    • ledinis vanduo: 6 valgomųjų šaukštų
    • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    • smulki druska: 1 arbatinio šaukštelio
    Įdarui:
    • pekano riešutai: 230 gramų
    • tamsus kukurūzų sirupas: 240 mililitrų
    • kiaušiniai: 4 maži (arba 3 dideli)
    • smulkus rudas cukrus: 100 gramų
    • sviestas: 55 gramų
    • kukurūzų krakmolas: 1 valgomojo šaukšto
    • vanilės ekstraktas: 1,5 arbatinio šaukštelio (arba vanilinis cukrus)
    • smulki druska: 0,5 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešla: Viename dubenyje sumaišykite 1,5 stiklinės miltų, druską bei cukrų.
  2. 2. Sviestą supjaustykite kubeliais.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet ant pjaustymo lentelės paberkite miltų mišinį, suberkite sviesto kubelius ir dideliu peiliu kapokite, kol sviestas beveik taps trupiniais.
  5. 4. Paskui suberkite likusius miltus ir vėl kapokite, kol sviestas susijungs su visais miltais.
  6. 5. Viduryje miltų padarykite nedidelę duobutę, supilkite šaltą vandenį ir peiliu vėl sukapokite, paskui suminkykite rankomis iki vientisos masės. Nereikia perminkyti, svarbiausia tik masė susijungtų.
  7. 6. Suformuokite 1 ploščią apskritimą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą stengti mažiausiai 2 valandoms, arba į šaldiklį pusvalandžiui. Tešlą galite pasiruošti ir diena prieš.
  8. 7. Įdaras: Sviestą ištirpinkite mikrobangėje, palikite pravėsti.
  9. 8. Viename dubenyje sumaišykite kukurūzų sirupą, kiaušinius, rudąjį cukrų, sviestą, vanilinį cukrų bei druską. Tada 6 valgomuosius šaukštus šios masės sumaišykite su kukurūzų krakmolu, maišykite, kol nelieka gabaliukų, paskui įmaišykite į dubenį su likusia mase, atidėkite į šalį.
  10. 9. Tada du trečdalius pekano riešutų sukapokite peiliu, bet labai lengvai, kad būtų didesni gabaliukai ir atidėkite į šalį.
  11. 10. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  12. 11. Pyrago formavimas: Tešlą išimame 5 minutes prieš ruošdamos pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Trupučiu miltų pabarstome stalviršį ant kurio kočiosite tešlą.
  13. 12. Iš tešlos suformuojame tokio dydžio apskritimą, kokią naudosite kepimo formą. Apskritimas turi visiškai padengti formos dugną ir kraštus. Aš pati naudojau maždaug 23 centimetrų apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais.
  14. 13. Apskritimą dedame į kepimo formą, prispaudžiame kraštus ir dugną. Gražiai suformuokite pyrago kraštus. Sukapotus riešutus sudėkite ant pyrago dugno, išlyginkite, tuomet užpilkite du trečdalius pasiruošto saldaus įdaro.
  15. 14. Likusius sveikus pekano riešutus išdėliokite ant pyrago viršaus, lėtai užpilkite likusiu įdaru.
  16. 15. Pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 45-50 minučių, kol pyrago viršus apskrus. Jei pyrago kraštai kepa itin greitai, tada pyragą galima uždengti aliuminio folija ir kepti toliau.
  17. 16. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti, tuomet pyrago įdaras sustings, nes kai ištrauksite iš orkaitės jis dar bus skystas.
  18. 17. Patiekite jau atvėsusį pyragą, paskui laikykite šaldytuve. Skanaus!
  19. 18. Patarimas: Pyragui galima naudoti ir platesnę kepimo formą, tada įdaras bus šiek tiek plonesnis.
  20. 19. Patarimas: Jeigu labiau mėgstate plonai iškeptą pyrago tešlą, tada naudokite pusę tešlos porcijos arba kepkite pyragą didesnio skermens formoje, arba dviejose formose.

Diana Beinaravičiūtė

Labas ar galima kukurūzų sirupą pakeisti į klevų? Koki vaidmenį atlieka kukurūzų sirupas.
Atsakyti
Pyragas Angelo ašaros
(25)
Obuolių pyragas su karameliniu padažu
(3)
Morkų pyragas su kremu
(1)
Šokoladinis kriaušių pyragas
(6)