Angliškas Jorkšyro mėsos pyragas Kalėdoms arba kitoms šventėms

2020-12-23 Autorius Odeta Kudopčenkienė - Samčio užrašai

Angliškas Jorkšyro mėsos pyragas Kalėdoms arba kitoms šventėms
Jorkšyro miestas Anglijoje yra pagarsėjęs kaip šių kiaulienos pyragų sostinė. Anglai itin didžiuojasi šiuo savo mėsos gaminiu ir be jo dažniausiai nepraeina nė viena šventė, o ypatingai Kalėdos.

Aš pati šiuo metu gyvenu Jorkšyro grafystėje ir tokius pyragus kepu ganėtinai retai (aišku Kalėdų stalui), bet jie mūsų šeimai ir patinka, kad būna retai, tad yra pasiilgstamas jų skonis.

Jeigu norisi, galite gaminti ir mažus, kiekvienam atskirai, galite ir didelius, kai visi atsipjauna sau po gabaliuką.

Tradiciškai šie mėsos pyragai yra valgomi šalti.

Ingredientai

    • taukai: 50 gramų
    • sviestas: 50 gramų
    • miltai: 340 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • kiauliena: 900 gramų (sprandinė ir papilvė)
    • šviežio šalavijo lapeliai
    • druska: pagal skonį
    • pipirai: pagal skonį
    Sultiniui: 
    • kiaulės kojos: 2
    • lauro lapai: 3-4
    • česnakas: 3-4 skiltelių
    • juodieji pipirai: kelių grūdelių

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaulieną sumalame arba peiliu sukapojame iki smulkių gabaliukų bei sumaišome su susmulkintu šalaviju, druska ir pipirais.
  2. 2. Tada taukus ir sviestą ištirpiname. Supilame į miltus ir greitai išmaišome. Tešla privalo būti šilta.
  3. 3. Įmušame kiaušinį ir dar kartą greitai išminkome tešlą.
  4. 4. Tuomet 20 centimetrų skersmens kepimo formą ištiesiame su kepimo popieriumi, kad lengviau išsiimtų pyragas.
  5. 5. Kol tešla šilta, greitai iškočiokite lakštą ir įtieskite į kepimo indą padarydami šulinį (dalį tešlos atidėkite viršui).
  6. 6. Tada į tešlos šulinį sudėkite susmulkintą kiaulieną ir užklokite tešlos "dangteliu". Galima suformuoti lapelius, gėlytes... Tešlos viršuje padarykite mažą skylutę, per kurią po to su švirkštu pilsime sultinį.
  7. 7. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 2 valandas.
  8. 8. Į puodą dėkite dvi kiaulės kojas, lauro lapus, pipirus, česnako skilteles ir užpilkite 1,5 litro vandens. Virkite maždaug 60 minučių, kol skysčio sumažėja perpus. Perkoškite sultinį.
  9. 9. Kol sultinys dar šiltas, su švirkštu arba kitokiu piltuvėliu per skylutę supilkite sultinį.
  10. 10. Palikite pyragą pilnai atvėsti ir tuomet išimkite iš kepimo indo. Skanaukite!
  11. 11. Rekomendacija: Daugiau mėsos pyragų receptų rasite: Mėsos pyragai.
Keturi skirtingi variantai kaip skaniai iškepti kepenis
(1)
Troškinta stirniena marinuota rūgpienyje
(3)
Ėrienos šonkauliai su raita padažu
(1)
Tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas su aviena arba jautiena
(1)