Dianos žvėrienos kepsnys su brendžio padažu

2023-04-21 Autorius WorldRecipes.lt

Dianos žvėrienos kepsnys su brendžio padažu
Ar Jūs kada esate ragavę elnienos arba stirnienos? Jeigu, ne, tai šis patiekalas, bus labai gera proga tai padaryti, o jeigu esate dar kartą paragauti nuostabiame jos pavidale. Jeigu prieš tai kada valgėte žvėrieną ir Jums nelabai patiko jos skonis, kvapas ar pats paruošimo būdas - tai būtinai pamėginkite šį receptą, tikrai nustebsite, kad žvėriena gali būti tokia skani. Žinoma, šiam patiekalui idealiai tinka ir jautiena, nes šio patiekalo esmė - padažas. Pažadu, kad norėsis išlaižyti savo lėkštę, kad tik jo neliktų. :)

Mano supratimu, šis patiekalas drąsiai gali būti priskiriamas prie klasikinių receptų, kurį galima daugybe kulinarų ir restoranų. Patiekalas dar dažnai yra vadinamas Dianos kepsniu. Diana buvo senovės romėnų medžioklės deivė, todėl ne veltui žvėrienos kepsnys yra vadinamas jos vardu. 

Kas labiausiai išskiria šį patiekalą iš kitų, tai fantastiškas padažas - idealiai tinkantis prie žvėrienos. Padažo pagrindas - brendis, ir, kitaip nei daugelyje receptų, brendis čia nėra išgarinamas, o yra padegamas. Flambé - šitaip vadinamas alkoholio padegimas kulinarijoje. Tokio proceso metu įvyksta nuostabija chemija, kuri suteikia padažui visiškai savitą skonį. Jei brendį tiesiog garintume, tai išgaruotų alkoholis (prie maž­daug 78 °C), kai tuo tarpu padegto alkoholio didžiausia liepsnos temperatūra maždaug 240 °C, o cuk­rus kara­me­li­zuo­jasi prie ~170 °C. Galima sakyti, kad Jūsų keptuvė pavirs tikra laboratorija. Žinoma, tik gaminame kuo atsargiau. Brendį pilame ne iš butelio, o iš stiklinės, o jį padegame degtuku - jeigu jūsų viryklė elektrinė, o jeigu dujinė, tiesiog šiek tiek pakeliame keptuvę ir ją paverčiame link ugnies, kad garai užsidegtų.

Tad nuostabus, greitas ir nesudėtingas žvėrienos receptas Jums. Idealiai tinka gaminant prie svečių, nes Flambé net restoranuose ne visada galima pamatyti.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • žvėriena: ~300-400 gramų (stirniena arba elniena, galima keisti į jautienos išpjovą)
    • svogūnai: 2-3 nedidelių
    • česnakas: 2-3 skiltelių
    • vorčesterio padažas: 2 valgomųjų šaukštų
    • Dijon garstyčios: 1 valgomojo šaukšto
    • brendis: 80 mililitrų (arba konjakas)
    • riebi grietinėlė: 200 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių turimą mėsą supjaustome į maždaug 3-4 centimetrų pločio gabaliukus, kuriuos po to ranka, arba kočėlu paploniname iki 1-1,5 centimetro pločio.
  2. supjaustyta žvėriena
  3. 2. Supjaustytą mėsą nusausiname popieriniu rankšluosčiu, pabarstome druska ir pipirais. Leidžiame mėsai pastovėti, kol susiruošime kitus ingredientus.
  4. marinuojama žvėriena su prieskoniais
    Reklama
  5. 3. Žiedais, pusžiedžiais arba kubeliais supjaustome svogūnus, susmulkiname česnaką, pasidedame šalia garstyčias, vorčesterio padažą, brendį - gaminant padažą nebebus laiko sukinėtis - viskas vyks labai greitai.
  6. supjaustyti svogūnais ir česnakas
  7. 4. Į gerai įkaitintą keptuvę įpilame aliejaus ir sudedame mėsą. Prieš dedant mėsą įsitikiname, kad mėsa būtų kiek galima sausesnė - šitaip geriau iškepa ir nesitaško. Neperkrauname keptuvė, jeigu reikia kepame dalimis.
  8. žvėriena kepama keptuvėje
  9. 5. Kepsnius kepame individualiai - priklausomai nuo to, kokios storio mėsos gabaliukai, kokia mėsa, kokio iškepimo norisi. Manieji kepsniukai iki medium kepė maždaug 2 minutes iš vienos pusės ir 1 minutę iš kitos. Jeigu norite medium-rare tai teks pakepti kiek trumpiau.
  10. medium arba medium rare kepta žvėriena
  11. 6. Iškeptą mėsą dėkite į lėkštę ir uždenkite su folija - mėsa turi dar pastovėti, šitaip ji neišdžius, nepraras savo sulčių.
  12. 7. Į tą pačią keptuvę greitai dedame pjaustytus svogūnus, jeigu reikia įpilame aliejaus (aš kartais dedu sviesto). Maišydami nuvalome keptuvės dugną su besiskiriančiomis svogūnų sultimis (žinoma, jeigu kepdami mėsą jos neprideginome ten). Svogūnus kepkite maždaug 3 minutes.
  13. 8. Sudedame susmulkintas česnako skilteles ir dar pakepiname viską maišydami, žiūrime, kad nepradėtų degti.
  14. 9. Į keptuvę nuolat maišydami supilame vorčesterio padažą, įdedame garstyčias, viską greitai, bet gerai išmaišome.
  15. 10. Pilame brendį ir padegame. Atsargiai nieko nesudeginame ir nenusideginame.
  16. padegtas brendis
  17. 11. Brendis dega maždaug 20 sekundžių.
  18. deginama brendis - flambe
  19. 12. Baigus deginti padažą - išmaišome, pajusime skanų padažo kvapą, kuris pasklindą po visą virtuvę. Pakaitiname dar maždaug 60 sekundžių ir supilame grietinėlę, viską išmaišome, neleidžiame grietinėlei užvirti. Viriname ant silpnos kaitros, kol padažas sutirštėja. Paragaujame, jeigu reikia įdedame druskos ir pipirų (įprastai nereikia).
  20. sutirštėjęs padažas žvėrienos patiekalams
  21. 13. Iš lėkštės, kurioje "ilsisi" mėsa, supilame į padažą visas išbėgusias sultis, įdedame susmulkintas šviežias petražoles ir sudedame mėsos kepsniukus.
  22. žvėrienos kepsniai su padažu
  23. 14. Prie tokių žvėrienos kepsnių labai tinka keptos bulvėmis, keptos arba virtos daržovėmis ir žinoma - tamsus alus. Skanaus!
  24. patiekti žvėrienos kepsniai su keptomis bulvėmis ir tamsiu alumi

Monika

Fantastiško sko­nio pada­žas! Vis­kas gavosi leng­vai ir tobulai. 🙂 Jau dabar puikiai žinau, kad gaminsiu dar ne vieną kartą. Labai ačiū.🙂
Atsakyti
Lęšių troškinys su mėsa ir daržovėmis
(3)
Troškinta triušiena citrininiame grietinėlės padaže
(2)
Mėsos pyragas KROKODILAS
(11)