Grikinė babka - Dzūkų grikių boba

2020-10-19 Autorius Gyvenimas be gliuteno

Grikinė babka - Dzūkų grikių boba
Visai neseniai gavau tokią užduotį - į vieną renginį užsienyje atsivežti neįprastą lietuvišką desertą. Žinoma į galvą pirmiausiai atėjo šakočiai, skruzdėlynai ir panašūs visiems žinomi saldumynai. Bet su šiais kepiniais vis rečiau įmanoma nustebinti užsieniečius, nes vis sukau savo galvą. Ir galiausiai ta mano galva atsisuko į dzūkišką grikinę bobą arba kitaip grikių babką. Bandomoji versija šeimos buvo suvalgyta itin greitai ir įvertinta itin teigiamai. Tad teko eiti kepti antrą kartą, jau ne šeimai.

Grikinė boba (babka) tai dzūkų apeiginis kepinys. Yra gerai žinoma, kad pietrytinės Lietuvos smėlynuose visada labai gerai augo grikiai, tad įvairūs grikiniai patiekalai šiame krašte buvo ir yra dažni. Grikinė babką dzūkai mėgo kepti įvairioms šventėms, laukdami pačių garbingiausių svečių, o kartas nuo karto ir mirusiųjų minėjimo progomis bei pusiaugavėniui. Dar ir šiomis dienos Dzūkijoje vyksta babkos kepimo varžybos, rungiantis kurios šeimininkės babka bus gražesnė, saldesnė, skanesnė ir margesnė.

Pamėginkite ir mano babką be gliuteno, kuri yra nepakartojamo skonio!

Ingredientai

    • grikių miltai be gliuteno: 230 gramų
    • miltų mišinys be gliuteno: 50 gramų
    • sviestas: 250 gramų
    • kiaušiniai: 5
    • cukrus: 250 gramų
    • kapoti riešutai: 120 gramų (graikinių arba lazdyno)
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio (arba kepimo milteliai)
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    Papuošimui (jeigu norisi)
    • tamsus šokoladas: 200 gramų
    • pienas: 6 valgomųjų šaukštų
    • kapoti riešutai (arba migdolo drožlės)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinių trynius ištriname su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei minkštu sviestu.
  2. 2. Tada kiaušinių baltymus išplakame iki putų.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet miltus be gliuteno ir grikinius miltus sumaišome su kepimo milteliais bei sukapotais riešutais.
  5. 4. Jei nuspręsite naudoti sodą, tada prieš dedant privalu ją nugesinti su grietine.
  6. 5. Po to į kiaušinių trynių masę suberiame miltų mišinį.
  7. 6. Viską gerai išmaišome iki vientisos masės ir atsargiai įmaišome plaktus kiaušinių baltymus. Tešla gausis ganėtinai tiršta.
  8. 7. Tuomet kekso formą ištriname sviestu bei sukrečiame tešlą.
  9. 8. Kepame iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių.
  10. 9. Papuošimas: Šokoladą ištirpiname karšto vandens vonelėje.
  11. 10. Ištirpusiu šokoladu apliejame iškeptą grikinę babką ir papuošiame sukapotais riešutais (jei puošite grikine bobą šokoladu, tada rekomenduotina dėti kiek mažiau cukraus, nes gali būti per saldu). Skanaus!
  12. grikinė babka su šokoladu
  13. 11. Rekomendacija: Daugiau desertų receptų rasite: Desertai.
Recepto autorius Gyvenimas be gliuteno
Mielinės spurgos su įdaru
(28)