Visai neseniai gavau tokią užduotį - į vieną renginį užsienyje atsivežti neįprastą lietuvišką desertą. Žinoma į galvą pirmiausiai atėjo
šakočiai,
skruzdėlynai ir panašūs visiems žinomi saldumynai. Bet su šiais kepiniais vis rečiau įmanoma nustebinti užsieniečius, nes vis sukau savo galvą. Ir galiausiai ta mano galva atsisuko į dzūkišką grikinę bobą arba kitaip grikių babką. Bandomoji versija šeimos buvo suvalgyta itin greitai ir įvertinta itin teigiamai. Tad teko eiti kepti antrą kartą, jau ne šeimai.
Grikinė boba (babka) tai dzūkų apeiginis kepinys. Yra gerai žinoma, kad pietrytinės Lietuvos smėlynuose visada labai gerai augo grikiai, tad įvairūs grikiniai patiekalai šiame krašte buvo ir yra dažni. Grikinė babką dzūkai mėgo kepti įvairioms šventėms, laukdami pačių garbingiausių svečių, o kartas nuo karto ir mirusiųjų minėjimo progomis bei pusiaugavėniui. Dar ir šiomis dienos Dzūkijoje vyksta babkos kepimo varžybos, rungiantis kurios šeimininkės babka bus gražesnė, saldesnė, skanesnė ir margesnė.
Pamėginkite ir mano babką be gliuteno, kuri yra nepakartojamo skonio!