Juka - kraujo sriuba, dar kitur vadinama Kruvainė, tai labai senas lietuviškas patiekalas, kuris siekia net pagonybės laikus. Toks patiekalas būtinai būdavo verdamas per Vėlines, kad vėlės būtų pamaitintos, ir sau, žinoma. Šį receptą aš paveldėjau iš savo močiutės, tai dabar dalinuosi su visais, kas norės pasigaminti.
Dar internete radau parašyta taip - Juka, tai yra lietuviška kraujinė sriuba. Jai būtinai yra naudojamas sukrešėjęs kiaulės arba žąsies kraujas, kuris būdavo blendžiamas ruginiais miltais, kartais dar būdavo dedama smegenų, lašinių arba kitokios norimos mėsos, kopūstų sūrymo, druskos, prieskonių (čiobrelių, lauro lapų, pipirų ar kitokių), taip pat svogūnų, o kartais ir duonos trupinių arba kruopų (pvz., grikių). Dar norint paruošti neįprastą variantą, būdavo įdedame džiovintų vaisių.
Kruvainės (kraujo sriubos) ilgai virinti tikrai negalima. Kai kuriose regionuose juką dar verda su leistiniais arba bulviniais kukuliukais. Kraujo sriubos sudedamosios dalys įprastai skiriasi priklausomai nuo krašto kuriame ji yra verdama: aukštaičiai tokią kraujinę sriubą verda su kruopomis, zanavykai su džiovintais obuoliais, o štai dzūkai su grikiais, lietuvininkai bei žemaičiai ją gamina su miltiniais kleckiukais. Juka privalo gautis juoda - kuo ji būna juodesnė, tuo yra geresnė, tuo skanesnė.
Katia
Atsakyti
Visai nepanašu
Atsakyti
Tu
Atsakyti
Devil
Atsakyti
Violeta
Atsakyti