Juka - kraujo sriuba

2020-10-24 Autorius WorldRecipes.lt

Juka - kraujo sriuba
Juka - kraujo sriuba, dar kitur vadinama Kruvainė, tai labai senas lietuviškas patiekalas, kuris siekia net pagonybės laikus. Toks patiekalas būtinai būdavo verdamas per Vėlines, kad vėlės būtų pamaitintos, ir sau, žinoma. Šį receptą aš paveldėjau iš savo močiutės, tai dabar dalinuosi su visais, kas norės pasigaminti.

Dar internete radau parašyta taip - Juka, tai yra lietuviška kraujinė sriuba. Jai būtinai yra naudojamas sukrešėjęs kiaulės arba žąsies kraujas, kuris būdavo blendžiamas ruginiais miltais, kartais dar būdavo dedama smegenų, lašinių arba kitokios norimos mėsos, kopūstų sūrymo, druskos, prieskonių (čiobrelių, lauro lapų, pipirų ar kitokių), taip pat svogūnų, o kartais ir duonos trupinių arba kruopų (pvz., grikių). Dar norint paruošti neįprastą variantą, būdavo įdedame džiovintų vaisių.

Kruvainės (kraujo sriubos) ilgai virinti tikrai negalima. Kai kuriose regionuose juką dar verda su leistiniais arba bulviniais kukuliukais. Kraujo sriubos sudedamosios dalys įprastai skiriasi priklausomai nuo krašto kuriame ji yra verdama: aukštaičiai tokią kraujinę sriubą verda su kruopomis, zanavykai su džiovintais obuoliais, o štai dzūkai su grikiais, lietuvininkai bei žemaičiai ją gamina su miltiniais kleckiukais. Juka privalo gautis juoda - kuo ji būna juodesnė, tuo yra geresnė, tuo skanesnė.

Ingredientai

    • kiaulės kraujas: 0,5 litro
    • švieži lašiniai: 50 gramų
    • raugintų agurkų rasalas: 3 šaukštų
    • svogūnai: 1
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • pipirai: žiupsnelio
    • lauro lapai: kelių
    • mairūnas: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į du litrus verdančio vandens supilame išmaišytą sukrešėjusį, susiėmusį į gabalus, kraują.
  2. 2. Po to sudedame susmulkintus lašinius, svogūną, druską bei prieskonius.
  3. Reklama
  4. 3. Verdame maždaug 35 minutes. Kaip minėjau, kuo sriuba tamsesnė - tuo kokybiškesnė. Skanaujame!
  5. 4. Patarimas: Tokią sriubą galima virti ir iš avies kraujo. Tokį patiekalą vadina Bigusu. :)
  6. 5. Rekomendacija: Daugiau sriubų receptų rasite: Sriubos.

Katia

Nebeturit ko valgyt... :D vampyrai
Atsakyti

Visai nepanašu

Paskaičius jūsų aprašytą jukos receptą, deja jukos jūs virti nemokate.
Atsakyti

Tu

Kas megsta kai gal ir patinka, bet iš principo gert krauja tai nelabai traukia...
Atsakyti

Violeta

Mūsų seneliai, proseneliai pasipjaudavo kiaulieną ir virdavo sriubą - juką, kraujiniai vėdarai su perlinėm kruopom labai skanu(dar galima nusipirkti ir pasikepti keptuvėje su sviestuku👌😋Kas nevalgėt-nežinot
Atsakyti
Tailandietiška aštri vištienos sriuba
(2)
Ramen sriuba su antiena su Noodles makaronais ir virtais kiaušiniais
(4)
Trinta salierų sriuba su vištiena
(2)
Trinta smidrų sriuba
(1)