Karamelinis riešutų pyragas

2018-03-08 Autorius Nekenčiu virtuvės

Karamelinis riešutų pyragas
Ši karamelinį riešutų pyragą - tikrą lobį visai neseniai nusižiūrėjau pas vieną draugę. Jis toks skanus, kad jau kepiau kelis kartus, nors ką tik jį tik atradau. Beje draugė paminėjo, kad jį gamina tik Kalėdoms. O aš pagalvojau - kodėl būtinai Kalėdoms? Jau taip yra, kad kai kurie skanumynai tiesiog "prilimpa" tik prie šito šventinio laikotarpio, bet aš nusprendžiau ir prie kavos pasilepinti. Beje, labai skani dovana (kas gali nemėgti riešutų ir karamelės?), bent jau aš smarkiai džiaugčiausi gavus tokį pyragą per šventes. Skanus ir tik ką iškepęs, bet dar skanesnis kelias dienas pastovėjęs.

Ingredientų kiekiai yra nurodyti dviem pyragams 26 centimetrų formai, arba 3 pyragams 21 centimetro formai, arba 5 pyragams 16 centimetrų formai.

Ingredientai

    Pagrindo tešlai: 
    • sviestas: 250 gramų (arba margarinas)
    • miltai: 350 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • cukrus: 100 gramų
    • kiaušiniai: 1
    Įdarui:
    • riešutai: 660-750 gramų (mėgiami)
    • sviestas: 60 gramų
    • cukrus: 120 gramų
    • medus: 75 gramų (~2,5 valgomojo šaukšto)
    • vanilė
    • druska: žiupsnelio
    • riebi grietinėlė: 300 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sviestą sutarkuojame burokinės tarkos pagalba į miltus, sumaišytus su druska. Greitai pakedename pirštais, kad miltai susimaišytų su sviestu į trupinius.
  2. 2. Tada beriame cukrų, dar permaišome.
  3. Reklama
  4. 3. Mušame paplaktą kiaušinį bei paminkome, kad viskas suliptų į gumulą (arba kubeliais supjaustytą šaltą sviestą sudedame į virtuvinį kombainą, pilame miltus, druską bei susmulkiname iki trupinių.
  5. 4. Tuomet suberiame cukrų, mušame kiaušinį bei dar paleidžiame kombainą, iki kol pradės tešla lipti į gumulą).
  6. 5. Dedame į maišelį arba suvyniojame į maistinę plėvelę bei paliekame maždaug 60 minučių šaldytuve.
  7. 6. Po to įdarui skirtus ingredientus, išskyrus riešutus, kaitiname iki vientisumo.
  8. 7. Paskui ant pamiltuoto paviršiaus tešlą iškočiojame iki maždaug pusės centimetro (arba kiek ploniau) bei išklojame su kepimo popieriumi ištiestą formą (tiesime tik dugną) arba tiesiog pirštais paskirstome tiesiai formoje.
  9. 8. Apipjaustome palikdamos maždaug 1 centimetro kraštelį. Riešutus beriame ant pyrago pagrindo (galite stambesnius pasmulkinti) ir pilame įdarą.
  10. 9. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-45 minutes, kol pyrago krašteliai ir riešutai dailiai paruduoja ir susidaro rusva karamelė.
  11. 10. Atšaldome, suvyniojame į kepimo popierių, dedame į maišelį bei palaikome šaldytuve keletą dienų. Skanaujame!
  12. 11. Rekomendacija: Daugiau riešutų pyragų receptų rasite: Riešutų pyragai.