auksinis sirupas: 1 šaukštelio (arba skystas medus)
sviestas: gabalėlio
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių pieną supilame į nedidelį puodą. Įdedame sviesto bei įpilame auksinio sirupo arba įdedame medaus. Viską kaitiname, kol sviestas išsilydys. Nukeliame nuo ugnies, truputį atvėsiname. Mišinys turėtų būti šiltas, bet ne karštas.
2. Tuomet į maišymo indą beriame miltus bei druską, išmaišome. Taip pat įmaišome ir sausas mieles.
Reklama
3. Tada miltuose padarome duobutę, supilame pieno mišinį. Viską gerai išmaišome rankomis arba apie 5 minutes maišome maišytuvu (su tešlos antgaliu silpniausiu greičiu), kol susiformuos minkšta tešla. Paliekame tešlą maždaug 5 minutėms ramiai pastovėti.
4. Po to ant miltais pabarstyto paviršiaus išverčiame tešlą bei minkome rankomis maždaug 10 minučių arba 5 minutes maišytuvu (su tešlos antgaliu silpniausiu greičiu), kol tešla taps glotni.
5. Dedame tešlą atgal į dubenį. Dubenį apvyniojame plėvele bei paliekame maždaug 60 minučių kambario temperatūroje pakilti (arba tol, kol tešla pakils dvigubai).
6. Paskui pakilusią tešlą krumpliais suspaudžiame, kad išeitų oro burbulai. Išverčiame tešlą ant miltais pabarstyto stalo, truputį paminkykite bei iškočiojame 26×30 centimetrų stačiakampį. Tuomet labai tvirtai suvyniojame tešlą į ritinį (pradėdamos nuo mažiausio krašto). Kraštą gerai užspaudžiame, o tešlos galus užlenkiame į apačią.
7. Tada kepimo formą ištepame sviestu. Dedame suformuotą duonos kepaliuką į formą (užlenkimas privalo būti apačioje). Skardą lengvai uždengiame plėvele. Paliekame tešlą kambario temperatūroje dar maždaug 60 minučių pakilti.
8. Prieš kildinimo pabaigą įkaitinkame orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Kepame duoną apie 15 minučių, po to sumažiname ugnį iki 180 laipsnių temperatūros bei dar kepame maždaug 20 minučių (arba kol gražiai paruduos).
9. Iškeptą duoną perkeliame ant grotelių. Duonos viršų patepame trupučiu sviesto. Paliekame visiškai atvėsti. Skanaujame!
10. Pastebėjimas: Aš pati naudojau greito veikimo mieles, kurias galite maišyti tiesiai į miltus, nereikia tirpinti. Kepiau iš specialių miltų duonai su didesniu kiekiu glitimo, bet puikiai tinka ir įprasti balti kvietiniai miltai.
11. Pastebėjimas: Aš dėjau skystą medų. Būtent dėl medaus duonos pluta ir gaunasi minkšta.
12. Pastebėjimas: Jei užmaišyta tešla Jums atrodo kietoka, liks sausų miltų, įpilame dar truputį pieno. O jei, priešingai, tešla pasirodys per daug lipni, įdedame šiek tiek daugiau miltų. Viskas priklausys nuo naudojamų miltų. Aš pati papildomai nieko nepridėjau (nei pieno, nei miltų). Visko panaudojau tiek, kiek yra parašyta recepte.