Obuolių pyragas - galetė (Apple galette)

2021-12-03 Autorius Skanauk su Aušra

Obuolių pyragas - galetė (Apple galette)
Turiu pripažinti, kad net neplanavau kepti šio prancūziško puspyragio, bet pastebėjau, kad savo virtuvėje turiu nemažai obuolių. Tad tiesiog privalėjau iškepti tokią galetę (angliškai apple galette).

Galetė yra vienas iš pačių mėgstamiausių mano kepinių. Trapi tešla, daugybe vaisių, tikrai mažai cukraus ir lengvas pagaminimas. Man dar asmenišlai labai patinka ir jo chaotiška, bet kartu ir elegantiška išvaizda.

Keli patarimai gaminimui:
- tešlą reikėtų minkyti tik iki tol, kol ji susijungia;
- ji gali būti šiek tiek limpanti prie rankų - šaldytuve ji sukietėja;
- jei tešla per minkšta - įpilame vandens. Jei per kieta - užberiame miltų;
- išėmus iš orkaitės, pyragas bus minkštas. Atvėsęs jis sukietėja;
- sviestas privalo būti šaltas, vanduo irgi kuo šaltesnis.

Ingredientai

    Pagrindui:
    • kvietiniai miltai: 1,5 stiklinės (210 gramų
    • šaltas sviestas: 110 gramų
    • šaltas vanduo: 4-5 valgomųjų šaukštų (48-60 mililitrų)
    • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    • druska: žiupsnelio
    Įdarui:
    • obuoliai: 3 vidutinio dydžio
    • cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • šviežios citrinos sultys: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 1 arbatinio šaukštelio
    • šaltas sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    Taip pat prireiks:
    • kiaušiniai: 1 (sumaišome su 1 valgomuoju šaukštu vandens)
    • cukraus pudra (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia dideliame inde sumaišome miltus, cukrų, druską ir nedideliais gabaliukais pjaustytą sviestą. Rankomis arba šakute sutriname iki smulkių žirniukų.
  2. 2. Supilame vandenį. Su mentele arba rankomis suformuojame rutulį (neminkome). Palaikome šaldytuve maždaug 20 minučių.
  3. 3. Per tą laiką, nulupame obuolius ir juos supjaustome skiltelėmis.
  4. 4. Inde obuolius sumaišome su cukrumi, cinamonu, citrinos sultimis ir miltais.
  5. 5. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  6. 6. Pasibarstome stalviršį miltais. Iškočiojame maždaug 32 centimetrų skersmens apskritimą.
  7. 7. Jį perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Į vidurį sudedame obuolius, palikdami maždaug 4 centimetrų kraštus. Juos užlankstome.
  8. 8. Kraštus aptepame kiaušinio plakiniu. Taip pat aptepame likusiu skysčiu nuo obuolių.
  9. 9. Ant obuolių uždedame smulkiai pjaustytą sviestą.
  10. 10. Kepame maždaug 45-50 minučių.
  11. 11. Atvėsusį apibarstome cukraus pudra (galima to ir nedaryti). Skanaus!
  12. 12. Rekomendacija: Daugiau obuolių pyragų receptų rasite: Obuolių pyragai.
Obuolių pyragas - galetė (Apple galette)
Obuolių pyragas - galetė (Apple galette)
Obuolių pyragas - galetė (Apple galette)
Obuolių pyragas - galetė (Apple galette)
Migdolinis obuolių pyragas
(6)
Obuolių pyragas su maskarpone
(1)