pienių medus: ~2 valgomųjų šaukštų (arba klevų sirupas)
vanilės esencija: 1 arbatinio šaukštelio
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių gaminkite tešlą. Dubenyje rankomis ištrinkite mieles su miltais. Tuomet suberkite cinamoną bei cukrų. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą bei rankomis įtrinkite į miltų masę. Įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą vandenį bei užminkykite ganėtinai kietą tešlą. Pabaigoje įberkite druskos bei pabaikite minkyti. Uždenkite bei palikite pakilti maždaug pusvalandį.
2. Tuo tarpu pasigaminkite karamelę. Vidutinio dydžio puode sudėkite sviestą bei suberkite cukrų, ant nedidelės ugnies maišydamos ištirpinkite. Įberkite cinamoną, supilkite pienių medų bei toliau maišydamos kaitinkite kol užvirs. Pavirkite (aš nesustojau maišyti) maždaug 5 minutes, kol masė taps tamsi bei kreminė (ar masė jau yra tinkama aš patikrinu karamelės užlašinusi ant lėkštutės, jei lašelis atvėsęs pakankamai sustingsta (turi gautis tokia ne kieta, bet ir neskysta, tasi konsistencija), virti nustoju). Nukelkite nuo ugnies bei supilkite esenciją, išmaišykite.
Reklama
3. Po to orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros, skardą patepkite su sviestu, iš dalies tešlos iškočiokite maždaug 3-4 milimetrų storio paplotį, ir apvalia formele išspauskite keleta sausainių, perkelkite juos į kepimo skardą (aš kepiau po maždaug 3-5 vienetus), šaukite į orkaitę (aukščiausią lentyną) bei kepkite maždaug 5 minutes. Išėmusios greitai kiekvieną perpjaukite perpus išilgai bei pertepkite paruošta karamele, šiek tiek suspauskite (jeigu karamelė pastingo, galite ją ant viryklės dar keleta sekundžių pašildyti, šitaip ji taps skystesnė, bus patogiau ir lengviau pertepti sausainius). Taip iškepkite bei pertepkite visus sausainius. Mėgaukitės.:)
4. Pastebėjimas: Jeigu namie turite vaflinę, sausainiai iškepę atrodytų žymiai gražiau bei patraukliau. Tešlą padalinkite į ~12 vienodų dalių bei po vieną iškepkite, kas kartą tik išimtą perpjaukite perpus išilgai bei pertepkite karamele.
5. Rekomendacija: Daugiau sausainių receptų rasite: Sausainiai.