Tikriausiai didžioji dauguma su manimi sutiks, kad pats geriausias plovas - tai plovas, gamintas ketaus puode ant laužo. Kas nesutinka tegul meta į mane akmenį. Šis patiekalas be abejonės geras tuo, kad pagaminamas tikrai lengvai, nėra brangus, bet labai svarbu žinoti kelias pagrindines taisykles:
Būtinai perplaukite ryžius.
Ryžiuose yra daug krakmolo, tad jei norite birių ryžių, reikia juos perplauti - užpilkite vandeniu ir trinkite ryžius tarp delnų. Procesą pakartokite keletą kartų, kol vanduo taps skaidrus.
Gerai apkepkite svogūnus.
Tikras plovas neturi būti baltas. Jis ruduoja būtent nuo svogūno apkepimo, todėl nepatingėkite pastovėti šiame etape prie puodo ir tinkamai pačirškinti svogūnus. Svarbiausiai neperkepkite, nes tokiu atveju plovas bus kartus. O kaip žinoti, kad apkepimas yra tinkamas? Svogūnas turi būti visiškai minkštas, skaidrus ir saldus. Beje, nepagailėkit svogūno, net jeigu jo ir nemėgstate - gerai apkeptas svogūnas tarsi ištirpsta.
Plovo nemaišykite.
Kai sudedate visus plovo ingredientus į puodą, jo maišyti jokių būdu nebegalima. Kodėl? Todėl, kad plovas nuo to būna skanesnis ir biresnis. Kodėl? Todėl, kad karštis ir garai, cirkuliuodami puode, patys išnešioja ir išmaišo visus kvapus ir prieskonius paliesdami kiekvieną ryžių grūdelį. Skamba labai romantiškai.
Prieskoniai.
Plovui yra būtinas kuminas. Taip pat būtų puiku gauti raugerškio uogų ar razinų. Šiaip labai tinka sukomplektuoti prieskoniai, skirti plovui: pirkau "Iki" parduotuvėje su minėtais ingredientais.