Varškės apkepas su kondensuotu pienu, keptas karšto oro gruzdintuvėje

2024-10-20 Autorius Jolita Bajorinaitė

Varškės apkepas su kondensuotu pienu, keptas karšto oro gruzdintuvėje
Varškės apkepas su kondensuotu pienu yra nuostabus desertas, puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek desertui po pietų. Pagrindinė šio patiekalo sudedamoji dalis – varškė – yra puikus baltymų, kalcio ir probiotikų šaltinis, kurie padeda stiprinti kaulus, palaiko sveiką virškinimo sistemą ir prisideda prie raumenų atsistatymo. Kartu su kondensuotu pienu, šis apkepas tampa švelniai saldus ir drėgnas, o karšto oro gruzdintuvė suteikia jam traškią plutelę.

Naudojant karštą oro gruzdintuvę, apkepas iškepa greičiau nei įprastoje orkaitėje, o rezultatas – išorėje traškus, viduje švelnus apkepas. Kondensuotas pienas suteikia papildomo saldumo ir kreminės tekstūros. Tai puikus desertas tiek kasdieniams, tiek šventiniams pietums!

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei norite šiek tiek sveikesnio varianto, kondensuotą pieną galite pakeisti šviesesniu variantu be pridėtinio cukraus arba net augaliniu kondensuotu pienu (pvz., kokosų). Taip pat galite eksperimentuoti su cukraus alternatyvomis, tokiais kaip medus ar agavų sirupas. Manų kruopas galite keisti avižiniais dribsniais ar miltais be glitimo, kad patiekalas būtų tinkamas žmonėms, vengiantiesiems glitimo.

Patiekalo gaminimo patarimai

Norint, kad apkepas būtų ypač purus, svarbu gerai išplakti kiaušinių baltymus ir atsargiai juos įmaišyti į varškės masę. Be to, stenkitės naudoti kambario temperatūros produktus – tai padės apkepui geriau iškilti ir tolygiai iškepti. Karšto oro gruzdintuvėje kepant apkepą, reguliariai patikrinkite su mediniu pagaliuku, ar vidus jau iškepęs.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Varškės apkepas yra puikus baltymų šaltinis, ypač vertingas dėl varškėje esančių lengvai įsisavinamų aminorūgščių, kurios prisideda prie raumenų atsistatymo. Taip pat varškė yra turtinga kalciu, kuris stiprina kaulus ir dantis. Tačiau kondensuotas pienas turi daug cukraus, todėl apkepą rekomenduojama valgyti saikingai, ypač tiems, kurie seka cukraus kiekį savo mityboje.

Kalorijos

Apytiksliai 2800 kalorijų visame apkepuose, viena porcija turi apie 350 kalorijų

Ingredientai

    • Varškė: 500 g
    • Manu kruopos: 2 šaukštai
    • Pienas: ½ puodelio
    • Kondensuotas pienas: 1 indelis (apie 380 g)
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Vanilinis cukrus: 1 žiupsnelis
    • Miltai: 3 šaukštai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia, manų kruopas užpilkite pienu ir palikite išbrinkti.
  2. 2. Kondensuotą pieną suplakite su kiaušinių tryniais ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps vientisa.
  3. 3. Išbrinkusias manu kruopas sumaišykite su kondensuoto pieno mišiniu.
  4. 4. Įdėkite varškę ir gerai sublenderiuokite, kad neliktų gumulėlių.
  5. 5. Po to įmaišykite miltus ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
  6. 6. Išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
  7. 7. Supilkite tešlą į karšto oro gruzdintuvės formą ir kepkite 160°C temperatūroje apie 40 minučių.
  8. 8. Kepimo metu patikrinkite su mediniu pagaliuku – kai jis bus sausas, apkepas iškepęs.
  9. 9. Santrauka: Varškės apkepas su kondensuotu pienu, keptas karšto oro gruzdintuvėje, yra puikus pasirinkimas ieškantiems saldaus ir švelnaus deserto, kuris tuo pačiu yra ir maistingas. Varškės nauda organizmui, aukštas baltymų kiekis ir kreminė tekstūra daro šį patiekalą mėgstamu tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Varškės apkepas su kondensuotu pienu, keptas karšto oro gruzdintuvėje