Velykinis sviesto avinėlis

2021-02-04 Autorius WorldRecipes.lt

Velykinis sviesto avinėlis
Pas mus šeimoje kiekvienais metais būna ruošiamas sviesto avinėlis Velykoms, tačiau panašu, kad tai labiau žemaičių tradicija, nei visos Lietuvos. 

Mano mama man priminė, kad smetoninės Lietuvos laikais moterys mokėsi naujų patiekalų maisto ruošimo kursuose. Išmoko visokiausių "naujovių", tad tais laikais Žemaitijoje ir paplito visai mada per Velykas daryti sviesto avinėlius. Tad avinėlis - tikras Velykų simbolis.

Paruošti avinėlį, tikrai itin paprasta. Reikės dviejų gabaliukų sviesto (jei norite mažesnio užteks ir vieno), tada peiliu padaryti avinėlio formą. Po to dalį sviesto reikės pašildyti (arba palikti kambario temperatūroje), kad būtų minkštesnis (bet ne iki skystumo), paskui sudėti į maišiuką-tūtelę. Spaudžiant iš maišiuko sviestą, formuoti avinėlio "garbanas". Visa tai galima padaryti ir rankomis bei peiliu. Čia jau kaip kam patogiau.

Akis padarysime iš juodųjų pipirų, kad atrodytų tikroviškos. Šalia padėsime samanėlės arba kadagio šakelę. Štai ir viskas. Seniau, kai mes dar augome, sudaigindavo kviečius ir pasodindavo avinėlį tarp žalios vejelės, bet aš jau šitaip nedarau.

Tad einame gaminti žmonių išsaugotos tradicijos, kad kiekvienas Velykų stalas turėtų po savo avinėlį, nes jis ir puošia, ir paskui dar jį galima suvalgyti su duonele arba pyragu.

Ingredientai

    • tikras sviestas
    • juodi pipirai
    • žalumynai (papuošimui)
    Taip pat prireiks:
    • aštrus peilis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paimame gabaliuką tikro sviesto ir paliekame ant stalo, kad šiek tiek suminkštėtų.
  2. tikras sviestas
  3. 2. Po to suformuojame avinuką: pradžioje tarp rankų spaudžiant sviestą, pasidarome panašų į kiaušinio formos gabaliuką.
  4. kiaušinio formos avinėlis
    Reklama
  5. 3. Tuomet formuojame toliau. Jei sviestas per minkštas, trumpam įdedame į šaldytuvą.
  6. sviesto avinėlis Velykoms
  7. 4. Nulipdytą avinėlį patupdome į šaldytuvą, kad sviestas gerai sustingtų.
  8. 5. Tada paimame peilį aštriu galu ir sugarbanojame avinuką: reikia įkišti peilio galiuką ir šiek tiek pasukti. Paimame du juodus pipirus ir įstatome akis.
  9. 6. Pabaigus formavimą įdedame avinėlį į šaldytuvą ir paskui papuošiame žalumynais. Štai ir viskas!
  10. papuoštas vvelykinis sviesto avinėlis
  11. 7. Toks sviestinis avinėlis garantuotai papuošia šventinį Velykų stalą ir pradžiugina visus vaikus!


Eglė

Pamėginau ir man puikiai pavyko. Ačiū. :)
Atsakyti
Velykinis sviesto avinėlis
Pistacijų tortas su avietėmis
(1)
Keptas paršelis orkaitėje
(7)
Lėtai kepta antis
(3)
Mėsos pyragas KROKODILAS
(11)