Krafinai | Receptas

2020-10-16 Autorius Tortilla Justina

Krafinai | Receptas
Krafinai buvo sukurti amerikiečių - tai yra tarpinis variantas tarp keksiukų (angliškai muffins) bei prancūziškųjų pyragėlių kruasanų (croissant). Tokie pyragėliai yra iš mielinės sluoksniuotos tešlos, viršus-traškus; bet vidus - purus, minkštas bei švelnaus skonio. Šis receptas patiks tiek dideliems, tiek mažiems. Kitą kartą esu tikra, kad gaminsiu iš dvigubos normos, nes buvo per greitai suvalgyti. :)

Ingredientai

    • kvietiniai miltai: 300 gramų
    • tirpintas sviestas: 50 gramų
    • sausos mielės: 7 gramų
    • cukrus: 50 gramų
    • šiltas vanduo: 140 gramų (~35-40 laipsnių temperatūros)
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • sviestas pertepimui: 80 gramų (tirpintas)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia visada patikriname mielių aktyvumą, kad po to nesugadintume sau nuotaikos ir nereiktų kepinio mesti lauk.
  2. 2. Į dubenėlį supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles ir įberkite maždaug vieną valgomąjį šaukštą cukraus. Gerai išmaišykite. Aš pati dar visada ant viršaus užberiu žiupsnelį miltų (nėra būtina).
  3. aktyvuotos mielės
    Reklama
  4. 3. Uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite šiltai maždaug 10 minučių, kol suputos.
  5. 4. Tuomet į dubenį suberkite išsijotus miltus, suberkite likusį cukrų, druską ir supilkite pažadintas mieles.
  6. 5. Rankomis šiek tiek pamaišykite ir supilkite tirpintą sviestą (šiltą).
  7. 6. Toliau maišykite kol surinksite viską į vieną kamuolį.
  8. 7. Tešlą išverskite ant stalo (miltais nebarstome) ir minkykite, minkykite... bent 10 minučių privalu minkyti.
  9. 8. Būtinai minkykite rankomis, o ne mikseriu- privalo prisiliesti prie tešlos bei pajusti, kaip ji keičiasi palaipsniui minkant.
  10. 9. Tešla gausis elastinga bei minkšta. Padarykite kamuolį, tarsi pievagrybio galvutę.
  11. krafinų tešla
  12. 10. Imkite dubenį - dugną bei šiek tiek šonus ištepkite sviestu, ir įdėkite tešlos kamuolį, uždenkite maistine plėvele. Statykit šiltai 40 min, kad pakiltų dvigubai. Jeigu neturite šiltos vietos - statome dubenį į mikrobangų krosnelę bei pastatykite stiklinę karšto vandens ir uždarome dureles. Gaunsis šilta vieta - tešla tikrai labai gerai pakyla.
  13. kylanti krafinų tešla
  14. 11. Pakilusią tešlą padalinkite į šešias lygias dalis. Iš kiekvieno gabaliuko suformuokite mažus kamuoliukus, uždenkite maistine plėvele ir leiskite pailsėti maždaug 10 minučių. Jei neleisite tešlai pailsėti, nesugebėsite jos plonai iškočioti ir ji trūkinės.
  15. krafinų tešla kamuoliukuose
  16. 12. Pradėkite kočioti. Kol kočiojate vieną kamuoliuką, kiti privalo būti uždengti, kad per tą laiką neapdžiūtų. Ant stalo bei tešlos kamuoliuko pabarstykite miltų.
  17. 13. Kiekvieną iš jų iškočiokite į labai plonas, pailgas maždaug 12-13 centimetrų pločio juostas. Man pačiai gavosi maždaug 90 centimetrų ilgio juostos. Kai jau pradėsite kočioti - juosta savaime gausis 12 centimetrų pločio.. Itin, kad tikrai labai plonai iškočiotumėte į ilgį. Kuo ploniau sugebėsite iškočioti, tuo gardesni krafinai gausis. Kočiojant tešlą privalu ją vis patempti.
  18. 14. Kočioti, jeigu norisi, galite ir su makaronų mašina. Prieš kiekvieną kočiojimą būtinai pabarstome miltais.
  19. 15. Aš tikrai itin greitai iškočiavau mediniu kočėlu. Pirmiausia visada kočioju dideliu kočėlu, o stengiuosi užbaigti plona lazdele. Esu pastebėjusi, kad plona lazdele tikrai galima tešlą itin plonai iškočioti.
  20. 16. Iškočiavus juostą sutepame ją lydytu sviestu.
  21. krafinų tešla ištepta sviestu
  22. 17. Tada susukame į ritinėlį (dešrelę). Vyniodami ritinėlį kartas nuo karto pastumiame į šonus nuo centro, kad ritinėlis vis prailgėtų. Susuktą ritinėlį pridengiame maistine plėvele.
  23. susukamas krafino ritinėlis
  24. 18. Kai jau susuksite ritinėlius, kiekvieną iš jų, aštriu peiliu perpjauname išilgai į 2 lygias dalis.
  25. perpjauti krafinų ritinėliai
  26. 19. Tuomet iš kiekvienos perpjautos dalies formuokite pyragėlius (susukame tarsi į sraigę), pjūviu į viršų, kad būtų galima matyti visus sluoksnius.
  27. krafinų sraigės
  28. 20. Iš viso gausis 12 tokių pyragėlių. Dedame juos į keksiukų kepimo formeles, uždengiame plėvele bei leidžiame maždaug 60 minučių pakilti (jei šilta patalpa - pakils kiek greičiau). Mūsų gaminami pyragėliai per tą laiką išsipūs.
  29. krafinai keksiukų formelėse
  30. 21. Kepame iki 210 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15-20 minučių (priklausomai nuo turimos orkaitės) Jeigu kepsite orkaitėje su oro konvekcijos funkcija, tai kepame šiek tiek mažesnėje temperatūroje - 200 laipsnių. Jie privalo gautis auksinės spalvos. Prieš kepant krafinų viršaus visai nereikia tepti jokiu plakiniu - tiesiog dedame į orkaitę bei kepame.
  31. iškepti krafinai
  32. 22. Atvėsusius pyragėlius galima, jeigu norisi, apibarstyti cukraus pudra, o konditeriniu švirkštu papildyti džemu ar mėgstamu kremu. Pasilepinam!
  33. krafinai
  34. 23. Rekomendacija: Daugiau desertų receptų rasite: Desertai.
Varškinė pynė su riešutais
(5)
Eklerai su karamelės ir aguonų kremu
(1)
"Dalgona" sūrio desertas
(3)