Paprastai kepta žuvis orkaitėje

2023-09-18 Autorius Gamina Vanagai

Paprastai kepta žuvis orkaitėje
Šį kartą gal tai net nebus tiek tikslus receptas kažkokiai tiksliai žuviai, kiek žuvies ruošimo-kepimo būdas, nes taip pat paprastai ir nesudėtingai galite ruošti bet kokią baltą jūrinę žuvį: doradą, vilkešerį arba lašišą. Kadangi ruošiant žuvį svarbiausia yra jos nesugadinti prieskoniais ir priedais (aš nelabai mėgstu "įvoliotos" į ką nors arba dar labiau - "užkeptos" žuvies, nes noriu išgauti jos natūralų skonį), mes žuvį paprieskoniuosime tik prieš pat kepant. Nors galite kepti ir be jokių prieskonių - svarbiausia neperkepti. O pati geriausia žuvis yra ta, kuri beveik neturi kaulų :)

Šalia žuvies galite patiekti tik daržoves, bet pastaruoju metu "atradome" itin tinkantį prie žuvies garnyrą iš šviežių bulvyčių, kuriuo taip pat recepte pasidalinsiu. Tad einame prie paprasčiausio žuvies recepto ir pradedam gaminti. :)

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • šviežia balta žuvis (arba lašiša)
    • citrinos: 1
    • česnakas: 1-2 skiltelių (nėra būtina)
    • krapai: kelių šakelių (arba rozmarinas, čiobrelis)
    • alyvuogių aliejus
    • sviestas: gabaliuko
    • grūsti pipirai
    • druska
    Garnyrui (galite rinktis ir kitą savo pamėgtą):
    • šviežios bulvytės: kelių
    • šviežios morkos: kelių
    • šviežios cukinijos (nėra būtina)
    • česnakas: 1-2 skiltelių (arba 1 nedidelio svogūno)
    • alyvuogių aliejus
    • sviestas: gabaliuko
    • grūsti pipirai
    • druska

    Recepto paruošimas

  1. 1. Jei ruošite doradą arba vilkešerį, vienam asmeniui reikia vienos žuvies, jei lašišą - reikia kelių gabaliukų.
  2. 2. Žuvį išskroskite ir nuplaukite (galvą galite nupjauti, bet tai nėra būtina).
  3. Reklama
  4. 3. Sviestiniu popieriumi arba aliuminio folija ištieskite skardą, pilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir/arba gabaliuką sviesto.
  5. 4. Žuvį dėkite į skardą, padruskinkite ir papipirinkite, į vidų (ir ant viršaus) dėkite griežinėliais supjaustytą citriną, riekelėmis pjaustytą česnaką ir krapų šakelių.
  6. 5. Dar galite pašlakstyti alyvuogių aliejumi arba uždėti keletą gabaliukų sviesto.
  7. 6. Kepkite iki 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 20 minučių ir dar įjungus grilio funkciją 5 minutes, kol viršus gražiai apskrunda.
  8. 7. Patiekite su mėgstamu garnyru ir skanaukite!
  9. 8. Pastebėjimas: Patiekite su ketvirčiu citrinos, lengvomis salotomis arba mūsų šeimos paskutiniu "atradimu" - greitu bulvių ir daržovių apkepu, kuriuo receptu dalinuosi žemiau. :)
  10. 9. Garnyras prie žuvies: Toks apkepas pagaminamas dar greičiau ir paprasčiau nei prie jo patiekiama žuvis, ir kepa jis lygiai tiek pat laiko, kiek ir žuvis orkaitėje.
  11. 10. Šalia žuvies į tą pačią skardą tieskite dar vieną aliuminio foliją ir dėkite keletą gabaliukų sviesto.
  12. 11. Ant viršaus sluoksniuokite plonyčiais griežinėliais supjaustytas daržoves, barstykite prieskonius ir vėl ant viršaus dėkite keletą gabaliukų sviesto.
  13. 12. Kepimo procesas toks pat kaip ir žuvies. Daržovės gausis traškios, bet taip ir turi būti. Skanaus!
Paprastai kepta žuvis orkaitėje
Tuno sevičė (ceviche)
(3)
Keptas upėtakis su voveraičių ir grietinėlės padažu
(4)