Saltisonas - slėgtainis

2019-07-02 Autorius Visko po trupinėlį

Saltisonas - slėgtainis
Saltisonas tai kiaulių galvų slėgtainis, labiausiai paplitęs lenkų, rusų, ukrainiečių ir baltarusių virtuvėse. O pats pavadinimas - saltisonas yra pasiskolintas iš italų virtuvės. Kituose šaltiniuose saltisonas dar kartais yra pavadinamas zelcu. Bet ne visiems priimtina jį pasigaminti ir tikrai ne visi valgo kiaulės galvos mėsą. Bet paruoštas saltisonas yra itin gardus, o jo savikaina tiesiog juokinga. Gaminimo eiga yra labai panaši į šaltienos, tik į saltisoną yra nepilama arba pilama visai visai mažai skysčių ir jis būna be drebučių. Tradiciškai jis turėtų būti gaminamas išvalytame kiaulės skrandyje, sukimšus supjaustytą suprieskuoniuotą mėsą, ir kepamas orkaitėje. Dabar dažniausiai mėsa yra tiesiog sukrečiama į maišelį, ar kokį indą, ją šiek tiek paslėgiant.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • kiaulės galvos su ausimis: 0,5
    • liežuviai: 1
    • kojos: 1 (į tikrą saltisoną nėra dedama, bet aš itin mėgstu, tai dėjau)
    • morkos: 3 (didelės)
    • svogūnai: 2
    • lauro lapai
    • juodieji pipirai
    • kvepiantieji pipirai
    • druska
    • česnakas: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pastebėjimas: Aš pati pirkau skaldytą gabalais galvą. Tuos gabalus pamerkiau šaltame vandenyje, keletą kartų vis pakeisdama vandenį, kad gerai ištrauktų kraują. Po to gražiai peiliu apskutinėjau odelę. Nuplautus bei nuvarvintus gabalus apibarsčiau gausiai druska, pipirais ir grūstais česnakais bei palikau parai pastovėti.
  2. 2. Iš pradžių į didelį puodą sudedame mėsą, užpilame vandeniu bei užviriname, verdame maždaug 20-30 minučių vis nugraibant putas. Tuomet viską nupilame, mėsą vėl švariai nuplauname, kai kurie gabaliukai tiesiog jau atšoko bei nusiėmė nuo kaulų.
  3. Reklama
  4. 3. Po to antrą kartą užpilame švariu šaltu vandeniu, pridedame prieskonių, svogūnų, morkų bei užkaitus ant lėtos ugnies verdame maždaug 2 valandas.
  5. 4. Paskui išvirtą mėsą išgriebiame iš sultinio, nuimame nuo kaulų, supjaustome gabaliukais (šį kartą gavosi kiek smulkokai, kitą kartą dėsiu stambesnius gabalus). Sudedame supjaustytas morkas. Dar pagal savo skonį pabarstome pipirais, viską gerai išmaišome, įpilame samtį sultinio. Kitą kartą dar būtinai pridėčiau petražolių, šį kartą kažkaip nepagalvojau.
  6. 5. Druskos nepridedame daugiau, nes verdant buvo ganėtinai sūru. Saltisonas turėtų būti vos sūrokas, tuomet atvėsęs bus pats tas.
  7. 6. Po to išmaišytą masę sukrečiame į vienkartinę folijos formą. Vos paspaudžiame šaukštu, sulyginame bei padedame į šaldytuvą visai nakčiai.
  8. 7. Saltisoną galite krėsti į maišelį, galite sukti apvalų vyniotinį į marlę ar dėti į stiklinį indą - kaip jums patinka.
  9. 8. O likusį sultinį iškošiame bei galime panaudoti pagal poreikį. Jis pas mane sustingo į gražius drebučius.
  10. 9. Saltisoną mes įprastai valgome su krienais bei mėgstama juoda duona.
  11. 10. Pirmą kartą pati gamindama šį patiekalą labai bijojau. Atrodė viskas labai sudėtinga ir su labai sunkiu procesu. Bet galiausiai viskas labai patiko ir tikrai gaminsiu dar ne kartą. Skanaus!
  12. 11. Rekomendacija: Daugiau slėgtainių receptų rasite: Slėgtainių receptai.
Čili pica arba aštri pica su malta mėsa
(3)
Keptas paršelis orkaitėje
(7)
Bengališkai troškinti kiaulienos kepsneliai
(10)
Troškinta triušiena citrininiame grietinėlės padaže
(2)