Shepherd pie - Šepardo pyragas su malta mėsa

2023-09-29 Autorius Gamina Vanagai

Shepherd pie - Šepardo pyragas su malta mėsa
Nors lietuviškai šį pyragą su malta mėsa reikėtų vadinti piemenų pyragu, bet man kažkaip daug tikriau skamba shepherd'o (dar nuo tų laikų, kai viena itin populiari picerija savo meniu visiems pasiūlė "šepardo" pyragą).

Šis pyragas yra gaminamas iš maltos mėsos (įprastai ėrienos) ir bulvių košės. Bet, aš galiu Jus patikinti, čia idealiai tinka ir bet kokia kita mėsa. Aš dažniausiai renkuosi kalakutieną. Priedus taip pat galite improvizuoti. Tad išmėginkite šį fantastišką patiekalą ir Jūs, nieko ilgai nelaukdami! 

Ingredientai

    • malta kalakutiena: 500 gramų
    • svogūnai: 1
    • saliero stiebai: 2
    • morkos: 2
    • česnakas: kelių skiltelių
    • šaldyti žirneliai
    • pomidorų pasta: 2 valgomųjų šaukštų
    • vorčesterio padažas
    • balzamikas
    • sultinys
    • lauro lapai
    • čiobrelis
    • grūsti pipirai
    • druska
    • aliejus (kepimui)
    • puskietis sūris (nėra būtina)
    Bulvių košei:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pastebėjimas: Kadangi aš turėjau vakarykštės bulvių košės likučių, tai kuo idealiausiai sunaudojau pyragui, o kaip ją paruošti daug nepasakosiu (tik atkreipti dėmesį, kad košė šiam pyragui neturėtų būti skysta, pieno geriau nepilti).
  2. 2. Iš pradžių keptuvėje ant aliejaus pakepinkite susmulkintą svogūną, tuomet dėkite mėsą, kai ji šiek tiek apskrunda dėkite salierus ir morkas, berkite sausus prieskonius.
  3. 3. Šiek tiek pasitroškinus išspauskite česnaką, dėkite pomidorų pastą, šlakstykite vorčesterio, balzamiko, galiausiai sultinio.
  4. 4. Viską troškinkite maždaug 30 minučių neuždengę, kad skysčiai šiek tiek nugaruotų.
  5. 5. Pabaigoje supilkite šaldytus žirnelius, pamaišykite ir išjunkite.
  6. 6. Į pyragui skirtą indą dėkite mėsos troškinį, išlyginkite, ant viršaus puriai kraukite bulvių košę, kad būtų tokia nelygi ir užtai labiau apskrustų (nors dauguma receptų košę suploja ir "sugarbanoja" šakute).
  7. 7. Kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug pusvalandį, kol gražiai apskrus.
  8. 8. Patiekite ir skanaukite.
  9. 9. Patarimas: Galite ant viršaus užtarkuoti puskiečio sūrio, o dar labai tiktų į mėsos troškinį dėti pasirinktinai grybų, paprikos ar pupelių... Prie šio pyrago garnyrui tinka keptos daržovės - cukinijos, brokoliai, kalafiorai... arba tiesiog rauginti agurkėliai...
  10. 10. Patarimas: Dar galite šio pyrago pagaminti du indus ir vieną užšaldyti, tik jį paskui reikia kepti dvigubai ilgiau.
Maltos mėsos zrazai su grybais
(1)
Maltos mėsos kukuliai pomidorų padažo - grietinės padaže
(27)
Makaronai su maltos mėsos padažu
(3)
Grikiai su jautienos faršu
(2)
Mėsos kukuliai su feta pomidorų padaže
(2)