Skaniausias šlapias morkų pyragas su glajumi

2023-05-19 Autorius Jurgittos receptai

Skaniausias šlapias morkų pyragas su glajumi
Morkų pyragas su glajumi yra vienas iš populiariausių desertų dėl savo drėgnumo, švelnumo ir sodraus skonio. Šiam pyragui drėgmę suteikia ne tik šviežios morkos, bet ir priedai, tokie kaip aliejus, kuris pyragą daro minkštą ir sodrų. Glajus suteikia subtilaus saldumo ir kreminės tekstūros, papildydamas pyrago skonį.

Morkų pyragas taip pat gali būti praturtintas riešutais, razinomis ar prieskoniais, tokiais kaip cinamonas ar muskatas, kurie suteikia desertui papildomo skonio ir aromato. Tai puikus pasirinkimas tiek šventinėms progoms, tiek kasdieniam pasilepinimui.
Šį pyragą galite patiekti atvėsintą arba su šiek tiek pašildytu glajumi, kuris tirpsta ant drėgno pyrago ir dar labiau pabrėžia jo skonį.

Redaktorės Vaidos komentaras - riešutus galima ne tik barstyti ant jau iškepto pyrago, tačiau taip pat galima įmaišyti į tešlą. Glajus, kaip paminėta recepte, gali būti paruoštas iš sulčių ir cukraus pudros, tačiau taip pat galima ruošti iš kreminio sūrio, sumaišyto su cukraus pudra. 

Ingredientai

    • Šviesus cukranendrių cukrus: 200 g
    • Saulėgrąžų aliejus: 200 ml
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Tarkuotos morkos: 150 g
    • Apelsinai: 1 vnt.
    • Miltai: 200 g
    • Kepimo milteliai: 1 arb. š.
    • Soda: 1 arb. š.
    • Maltas cinamonas: 1 arb. š.
    • Maltas muskato riešutas: 0,5 arb. š.
    • Cukraus pudra: 300 g
    • Graikiški riešutai: 50 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Nulupti ir sutarkuoti smulkia tarka 3-4 morkas. Tarkių turėtų būti maždaug 150 gramų.
  2. tarkuotos morkos
  3. 2. Nuplauti apelsiną ir nutarkuoti apelsino žievelę.
  4. nutarkuota apelsino žievelė
    Reklama
  5. 3. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros.
  6. įkaitinta orkaitė iki 180 laipsnių temperatūros
  7. 4. Dubenyje mediniu šaukštu sumaišyti cukrų su aliejumi bei lengvai išplaktais kiaušiniais. Įmaišyti morkas bei apelsino žievelę. Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną bei muskato riešutą. Įsijoti į tešlą. Gerai išmaišyti. Tešla turėtų gautis ganėtinai skysta.
  8. tarkuotos morkos sumaišytos tešlai
  9. 5. Tada 24 centimetrų skersmens išardomą arba 20x20 centimetrų kvadratinę kepimo formą išklojame su kepimo popieriumi.
  10. kepimo forma ištiesta su kepimo popieriumi
  11. 6. Supilti tešlą ir kepti orkaitėje maždaug 40-45 min. Ar pyragas jau yra iškepęs, galima patikrinti įsmeigus į jį medinį pagaliuką. Jeigu ištraukus pagaliukas yra sausas, o tešla prie jo neprilipusi - pyragas jau iškepęs.
  12. 7. Išimti pyragą iš orkaitės ir maždaug 10 min palikti vėsti formoje. Tuomet išimti iš formos ir perkelti ant grotelių, kad pilnai atvėstų.
  13. 8. Glajus: Cukraus pudrą išsukti su 3-4 valg. š. apelsino sulčių iki susidarys vientisa masė.
  14. plakama cukraus pudra glajus
  15. 9. Užpilame-užtepame glajų ant pyrago.
  16. užtepamas glajus ant pyrago
  17. 10. Pyragą apibarstyti kapotais graikiškais riešutais.
  18. iškeptas morkų pyragas

Antanas

Tikrai skanu noreciau ji valgyti kiekviena diena.
Atsakyti

Pavyko

Šį kartą neturėjau sodos ir muskato riešutų prieskonio, bet vis tiek gavosi labai skaniai! Purus, iškilęs, nuostabus.
Atsakyti

Inesa

Skanus pyragas, dariau is mazesnes porcijos 2 kiausiniu, vis tiek gavosi puikiai. Taciau vietoj saulegrazu aliejaus geriau rinktis rapsu (sviesto skonio) alieju, nes saulegrazos labai permusa skoni :)
Atsakyti

Jola

Labai skanus, drėgnas, purus👍
Atsakyti

Dalia

Iškepiau. Mano vyras sakė, kad tai yra skaniausias valgytas pyragas.
Atsakyti

Eglė

Trumpai galiu tik pasakyti, kad jis tobulas. Mūsų šeimoje labai "prigijo" šis receptas, dabar kitaip morkų pyragų ir negaminam.
Atsakyti
Skaniausias šlapias morkų pyragas su glajumi
Pyragas su obuolių rožytėmis ir migdoliniu pagrindu
(1)
Varškės ir persikų pyragas su rikota
(2)
Migdolinis obuolių pyragas
(6)
Citrininis tiramisu pyragas su maskarpone
(1)