35% grietinėlė: 2 valgomųjų šaukštų (arba koncentruotas pienas)
degtinė: 4 valgomųjų šaukštų
razinos: 100 gramų
Recepto paruošimas
1. Įdaras: Pieną užviriname, dedame cukrų bei sviestą, puodą nukeliame nuo ugnies.
2. Aguonas išmirkome bei sumalame. Į jas dedame cinamoną, kiaušinį, grietinėlę, degtinę ir mirkytas razinas, sumaišome su atvėsusiu pieno bei sviesto mišiniu.
3. Tešla: Miltus sumaišome su kepimo milteliais, jų viduryje padarome duobutę, pilame cukrų, druską ir kiaušinius. Iš dalies miltų užmaišome grietinės tirštumo tešlą.
4. Sviestą supjaustome gabaliukais, dedame į tešlą, sukrečiame varškę, pabarstome miltais, pradėjusios nuo centro užminkome vientisą tešlą. Jeigu tešla limpa, įberiame dar šiek tiek miltų.
5. Tuomet padaliname tešlą į 5 gabaliukus: 4 vienodo dydžio bei vieną didesnį. Iš keturių iškočiojame 23 centimetrų skersmens apskritus lakštus.
6. Iš penkto tešlos gabaliuko iškočiojame platesnį lakštą, tiesiame jį į riebalais pateptą formą bei suformuojame pyrago dugną bei kraštelį.
7. Tada užtepame ant dugno ketvirtadalį aguonų įdaro. Ant viršaus dedame antrą tešlos lakštą. Sluoksniuojame tešlą su įdaru, paskutinis sluoksnis privalo būti aguonų. Viršutinį tešlos lakštą supjaustome juostelėmis (aš pati dariau pyragą su visais sluoksniais, o puošimo juosteles iškočiojau iš likučių, apipjausčius apskritimus).
8. Papuošiame pyragą juostelėmis, jas pavilgome piene.
9. Kepame iki 175-200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60-80 minučių (gali užtrukti ir kiek ilgiau priklausomai nuo turimos orkaitės). Jeigu pyragas ims stipriai ruduoti, pridengiame jį su folija arba su pergamentiniu popieriumi. Lepinamės!
Irena
Bene skaniausias aguoninis pyragas, kurį kada esu gaminusi. Tobulai gavosi!
Atsakyti
Irena
Atsakyti