Tradiciniai močiutės bulviniai vėdarai

2024-05-31 Autorius WorldRecipes.lt

Tradiciniai močiutės bulviniai vėdarai
Tai yra tradiciniai kaimiški mano močiutės bulviniai vėdarai. Jie nuo pat vaikystės tapo mano pačiu mėgstamiausiu receptu. Kiek esu bandžiusi kitų receptų, tai vis tiek visada sugrįžtu labai greitai prie šito. :) Rekomenduoju pasigaminti! O kokie lietuviški patiekalai yra Jūsų patys mėgstamiausi? Pasidalinkite komentaruose. :)

Jeigu nesinori gaminti bulvinių vėdarų, visada galite išmėginti kraujinius vėdarus, kurie būna gaminami Žemaitijoje. :)

Ingredientai

    • bulvių: 2 kilogramų
    • žarnų: 1 kilogramo
    • pieno: 500 mililitrų
    • lašinukų: gabaliuko
    • svogūnų: 2
    • druskos
    • maltų juodųjų pipirų
    • mėgstamų prieskonių (nėra būtina)
    Padažui:
    • lašinių: gabaliuko
    • svogūnų: 2
    • druskos
    • maltų juodųjų pipirų
    • mėgstamų prieskonių
    • sultinys
    • grietinė
    • miltai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių nuskustas bulves nuplaukite bei sutarkuokite bulvių tarka.
  2. 2. Pakepinkite spirgučius su svogūnu keptuvėje, prikaistuvyje užvirinkite pieną.
  3. Reklama
  4. 3. Šiuos ingredientus supilkite į bulvių tarkę. Į tarkę įdėkite druskos, pipirų ir bulvių prieskonių (galite dėti ir kitus mėgstamus prieskonius).
  5. 4. Tuomet gerai išmaišykite bei masę sukrėskite į kiaulių žarnas (kiškite tik pusę žarnos, kad nesutrūkinėtų, bekepant), jas dantų krapštuku subadykite (kad išeitų oras bei išbėgtų skystis).
  6. 5. Tada sudėkite į kepimo skardą, ją prieš tai patepkite riebalais, ir dėkite į orkaitę pusvalandžiui visu orkaitės pajėgumu, paskui kaitrą pamažinkite iki 170 laipsnių temperatūros. Išvis kepkite maždaug 90 minučių.
  7. 6. Padažui pakepinkite spirgučių su svogūnu, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais, kai jie apkeps - įpilkite pusantros stiklinės sultinio (aš jį pasigaminu iš vandens ir kubelio sauso sultinio), porą šaukštų grietinės ir šaukštą miltų.
  8. 7. Tuomet gerai išmaišykite bei dar porą minučių pakepinkite, kad sutirštėtų.
  9. 8. Patiekite iškeptus vėdarus su pasiruoštu padažiuku. Skanaukite! Taip pat labai gardu valgyti ir su grietine!
Tradiciniai močiutės bulviniai vėdarai
Tradiciniai močiutės bulviniai vėdarai
Tradiciniai močiutės bulviniai vėdarai

Ona

Ir kas nemoka vedaru iskept?
Atsakyti

skaitytoja

aš nes neesu jų kepus dar :DDD

Violeta

Dar galit idėti džiovintų mėtų !
Atsakyti

Raimondas

Ir silkes

Darius

Sutinku 100%

Birute

Nieko naujo.. O skaičiau išsižiojus, maniau ka naujo išrado🤔
Atsakyti

Vilė

Nu žemaičiai čia prie ko 🤣 Seniausiai dzūkišku patiekalu laikoma😊

Linas Milinskas

Žarnų kilogramas??Nu nu..🤔
Atsakyti

Vilma

Galima ir iš plonų žarnų

Zuzana

Nesistebėkit, yra jaunų gaspadinyčių bandančių kepti. Joms tai naujiena. Skanių vėdarų.
Atsakyti

Da nute

Viska taip darau, tik miltų niekada nededu, negirdėjau nieko panašaus
Atsakyti

Ieva

Padažui miltai!

Darius

Idėkite į bulvių tarkes mėtu pagal skoni. Daug skanesni bulviniai vėdarai.
Atsakyti

Rima

Atsiprašau. Vėdarus kepu apie 50 metų. Pakepčiau prie pilnos temperatūros bent 15 minučių valgyčiau degėsius. Prie 170 laipsnių - vėdarai iškepa per pusvalandį. Čia tikriausia apie tas senoviškas orkaites kalba.
Atsakyti

Marytė

Ieškojau, kiek bulvių reikia 5 m. žarnos. Proporcijos recepte nerealios: 2 kg bulvių ir 1 kg žarnų. Išeina maždaug į 100 m. žarnų įdėti 2 kg. bulvių.
Atsakyti

Romas

Taigi čia storosiose žarnose kepami vėdarai, todėl ir kepa gerokai ilgiau, ir žarnos tikrai storesnės už plonąsias.
Atsakyti

lxxx

Na čia kaip nuotraukose tai plonu žarnelių ir jų užtenka 1 maišiuko, nes jų ten nemažai yra.
Atsakyti