Veganiški gnocchi su moliūgu

2024-10-09 Autorius Iveta - PLANTASTICKA

Veganiški gnocchi su moliūgu
Gnocchi su moliūgu – tai skanus ir rudeniškas patiekalas, kuriame tradiciniai bulvių gnocchi papildomi švelniu ir saldžiu moliūgo skoniu. Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo, bet tuo pačiu ir šiek tiek kitokio. O taip pat tai puikus pasirinkimas tiems, kas ieško šilto ir jaukaus patiekalo be gyvūninės kilmės ingredientų.

Autorės komentaras - moliūgai lengvai prisitaiko prie daugelio receptų ir vitaminais bei skoniu gali praturtinti bene visus norimus patiekalus. Taip pat moliūgą galima panaudoti ir gaminant vieną iš itališkos virtuvės patiekalų – „gnocchi“. Šiame recepte „gnocchi“ pateikiami ir su česnakų padažu, tačiau vietoje jo puikiai tiktų pesto ar kiti mėgstami padažai.

Ingredientai

    • Kvietiniai miltai: 180 g
    • Bulvės: 2-3 vnt. (nedidelės, nuluptų svoris apie 150 g)
    • Moliūgų tyrė: 225 g (iki vientisos masės sutrinto kepto moliūgo be priedų)
    • Druska: 1 arb. š.
    • Muskatas: žiupsnis (nebūtina)
    Padažui:
    • Augalinis margarinas: 4 valg. š. (arba augalinio sviesto)
    • Šaldytos petražolės: 2,5 valg. š. (arba šviežių)
    • Česnakai: 4 skiltelės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tam kad pagaminti moliūgų tyrę pakanka per pusę perpjauti nedidelį moliūgą ir padėjus vidumi į apačią kepimo skardoje iškepti iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. arba, kol įbedus šakute jis bus labai minkštas. Tuomet pašalinus žievę moliūgą sumalti ir tai bus moliūgų tyrė.
  2. 2. Nulupti bulves ir sudėjus į verdantį vandenį virti apie 15 minučių arba kol bus minkštos.
  3. 3. Bulvėms išvirus jas sutrinti su specialiu bulvių trintuvu arba tiesiog šakute, kol masė bus vientisa, maždaug kaip bulvių košė.
  4. 4. Sumaišyti trintas bulves, moliūgų tyrę, miltus ir druską. Pradžioje galima sumaišyti šaukštu, o tuomet minkyti vis įdedant miltų, kol masė mažiau lips prie rankų. Tačiau ji turėtų išlikti minkšta ir gali kažkiek lipti, minkyti jos labai ilgai taip pat nereikėtų.
  5. 5. Pjaustymo lentą apibarstyti miltais, uždėti masę ir nestipriai spaudžiant iškočioti maždaug stačiakampio formą, apie 2cm. storio.
  6. 6. Iškočiotą masę supjaustyti juostelėmis (apie 2 cm. pločio). Juosteles šiek tiek rankomis paridenti, kad būtų labiau apvalios ir supjaustyti nedideliais gabaliukais.
  7. tešlą supjaustyti juostelėmis
  8. 7. Gabaliukus galima įspausti šakute, kad būtų panašesni į tikrus „gnocchi".
  9. Veganiški gnocchi su moliūgu
  10. 8. Puode užvirti apie 1,5l. vandens ir į verdantį vandenį sudėti „gnocchi“. Virti vis pamaišant, kol visi jie iškils į paviršių, o iškilus pavirti dar 1-2 min.
  11. 9. Kol „gnocchi“ verda, į keptuvę sudėti margariną/sviestą ir palaukti, kol jis ištirps, tada sudėti grūstą/smulkiai tarkuotą česnaką ir petražoles. Pakepti 4-5 min vis pamaišant.
  12. 10. Išvirusius „gnocchi“ sudėti į margarino padažą keptuvėje ir pakepti dar kelias minutes. Patiekiant galima užbarstyti grūstų aitriųjų paprikų, augalinio kietojo sūrio ar kitų norimų priedų.
Veganiški gnocchi su moliūgu